Intervista me Greta dhe Vilma Zenelaj/ Themelueset e kompanisë “Filmat me ngjyra” tregojnë projektin “ Gonxhe” – historia e patreguar për fëmijërinë e Nënë Terezës

170
Sigal

/Gazeta TELEGRAF

Intervistuar nga E.B.

Themelueset e kompanisë “Filmat me Ngjyra”, Greta dhe Vilma Zenelaj, tregojnë për projektin e shumëpritur për Nënë Terezën – “Gonxhe”  

Çfarë ju frymëzoi për të shkruar për Nënë Terezën?

Vilma dhe Greta Zenelaj: Duke qenë nga Shqipëria, ne gjithmonë kemi dashur të shkruajmë për të, pasi ajo ishte gjithashtu shqiptare, por nuk menduam të shkruajmë për Nënë Terezën kaq shpejt. Ishte gjithmonë në të ardhmen, ne thonim, “oh po, duhet të bëjmë një film për Nënë Terezën dhe punën e saj në Kalkuta”. Ne nuk e dinim se çfarë saktësisht.

Vitin e kaluar, 2020, kishim më shumë kohë të lirë. Vilma kishte filluar të shkruante romanin e saj të parë dhe pas dy muajsh ajo donte të bënte një pushim. Ne biseduam dhe menduam se çfarë të punojmë më tej, dhe Nënë Tereza na erdhi në mendje. Ne menduam për punën e saj në Kalkuta dhe pamë disa filma të bërë për të. Ata ishin pothuajse të gjithë të njëjtë, vetëm të filmuar në periudha të ndryshme te jetës së saj.

Ne donim të sillnim një histori të re të Nënë Terezës dhe gjëja me të cilën mund të lidheshim më shumë, ishte trashëgimia dhe kultura jonë shqiptare. Ne kishim mendim se Nënë Tereza duhet të ketë patur një ndikim të jashtëzakonshëm gjatë viteve të saj të fëmijërisë për ta frymëzuar atë që të bëhej një shërbëtore dhe një murgeshë. Dhe, pasi kërkuam dhe lexuam për të, ne zbuluam se ajo vinte nga një familje shumë e dashur, fetare dhe bamirëse, që influenconte komunitetin dhe qytetin e tyre.

Cili është publiku që do ta shikojë këtë film?

Vilma dhe Greta Zenelaj: Ne besojmë se audienca për këtë film është çdokush që ka një kuriozitet ose interes për Nënë Terezën, i cili është i shumtë. Shumica e njerëzve me besim te Zoti, do ta shohin këtë film historik dhe inkurajues. Ne besojmë se do të frymëzojë shumë individë që ndoshta kanë lënë mënjanë deshirat e tyre dhe janë kënaqur më pak, por nuk është kurrë vonë për të bërë diçka pë të realizuar ëndrrat e tyre dhe të ndihmosh dikë që ka nevojë, në emër të Zotit.

Çfarë sfidash parashikoni për realizimin e këtij skenari filmi?

Asgjë nuk është 100% e sigurtë kur bëhet fjalë për prodhimin e filmave. Nga përvojat profesionale dhe e jetës, sfidat janë një pjesë e jetës. Sfidat mund ta shtyjnë dikë të bëhet krijues dhe t’u jap zgjidhje problemeve në një mënyrë tjetër që ndoshta, nuk ka ekzistuar më përpara. Kështu që, jo çdo sfidë është negative.  Por një nga kufizimet e dukshme mund të jetë pandemia globale.

Një sfidë tjetër mund të jetë gjetja e lagjes së duhur për të filmuar këtë pjesë të periudhës që të ngjajë me komunitetin e asaj kohe, në Shkup pas largimit te Otomanëve. Shumë nga shtëpitë dhe ndërtesat 100 -vjeçare janë zëvendësuar me ato të reja moderne. Pra, nuk jemi të sigurtë nëse do të ndërtojmë një set ose do të punojmë me atë që ka mbetur në ato lagje, por supozojmë se do të vendosim kur të arrijmë atje.

Ku do të xhirohet filmi?

Për momentin nuk është vendosur akoma, por planet tona për xhirime janë Shkupi dhe Shkodra, Shqipëri. Ne kemi filmuar ‘Eagle’ në Shqipëri dhe me të vërtetë e kemi shijuar atë përvojë, kështu që ne jemi njohur me procesin atje, por ne gjithashtu duam të eksplorojmë se çfarë ofron Shkupi, pasi gjithçka ka ndodhur atje, lindja dhe rritja e Nënë Terezës.

Si është eksperienca që keni me njëra-tjetrën si motra dhe partnere biznesi?

Që në vitin 2008 kur themeluam “Filmat me Ngjyra” ne nuk e dinim plotësisht se si do të punonim së bashku. Shumë na këshilluan ‘të mos përziejmë familjen me biznesin’,  por ne jemi motra,  shoqe të ngushta dhe e njohim njëra-tjetrën mirë, thjesht menduam ‘kemi të njëjtin qëllim në mendje, të bëjmë filma, pjesa tjetër do të zgjidhet, duke bërë dhe duke parë, apo jo?’

Rezulton se nuk ka asgjë të tillë. Gjatë viteve të punës së bashku ne jemi munduar t’i mbajmë gjërat në perspektivë, t’i kushtojmë vëmendje aftësive tona, cilat janë pikat e forta dhe të dobëta. Në këtë mënyrë askush nuk mbingarkohet ose ngarkohet me më shumë punë sesa duhet. Ne mësuam të delegojmë punën dhe të përqëndrohemi në atë që jemi më të prirur, duke e zotëruar atë. T’i japim hapësirë njëra-tjetrës për të marrë frymë, është thelbësore, dhe të kuptosh që edhe pse jemi motra dhe shoqet të mira dhe sigurisht që na pëlqejnë të njëjtat gjëra, ne jemi dy individë të ndryshëm.

A keni një ekip produksioni të gatshëm për filmin “Gonxhe”?

Vilma dhe Greta Zenelaj: Ne e kemi diskutuar skenarin me të tjerët të cilët duan të bashkë punojnë dhe ata kanë shprehur dëshirën për t’u bërë partner me ne. Për momentin, është akoma shumë herët për të punësuar një ekuipazh pasi vendimi për vendin e xhirimit, do të përcaktojë edhe ekipin e prodhimit. Ne preferojmë të punojmë me talente lokale, sepse kane një zell dhe përkushtim të theksuar. Ata janë gjithmonë aq mirënjohës për përvojën dhe shprehin kënaqësi për të qenë pjestarë të filmit. Por ne e dimë që, ekipet e xhirimeve kanë tendencë të bëhen familje gjatë xhirimeve, kështu që ne presim me padurim të krijojmë këtë familje të re filmike. Do të jetë një përvojë e re dhe emocionuese.

Çfarë e bën një film të shkëlqyeshëm për ju? A ka disa cilësi që e bëjnë një film më të mirë për ju?

Historia është ndoshta gjëja më e rëndësishme. Nëse keni një histori / skenar të mirë, do të bëni që të tjerët të bashkohen me ju dhe t’ju ndihmojnë për ta kthyer atë në një film. Të kesh aktorë të shkëlqyeshëm që sjellin personazhet në jetë, ndihmon në përmirësimin e historisë. Ata nuk kanë pse të jenë aktorë të njohur apo të famshëm, thjesht të mirë.

Shumë herë ne shohim aktorë të njohur në filma që nuk e luajnë mirë rolin, kjo tregon se ata nuk janë në karakter dhe nuk janë të interesuar për suksesin e projektit. Duket sikur ata janë atje vetëm për t’u paguar. Mund të jetë gjithashtu faji i regjisorit që neglizhon të drejtojë aktorët e famshëm. Disa regjisorë mendojnë se kanë një aktor famos në filmin e tyre dhe nuk kanë nevojë t’u japin ndonjë drejtim sepse ai / ajo, i di të gjitha. Por regjisori, ka nevojë të drejtojë çdo aktor. Nuk ka rëndësi nëse ata janë një aktor me përvojë, apo një aktor për herë të parë.

Ndriçimi i skenave, skenografia janë shumë të duhura për skenat, po ashtu një pjesë e rëndësishme e krijimit të filmave. Ju nuk mund të vendosni thjesht një aparat fotografik para një aktori dhe të prisni një mrekulli. Ju duhet të koordinoni fotografitë. Krijuesit e filmit po tregojnë historinë përmes kamerës dhe lenteve të saj. Kjo është një mjet shumë i fuqishëm për të maksimizuar intensitetin e filmit.

Ne e duam kinemanë, por duam të dimë nga ju, si u ndez dashuria juaj për filmat?

Jemi rritur në Shqipëri në një kohë kur na lejohej vetëm të shikonim filma shqiptarë, të cilët ishin mjaft të mirë në të vërtetë, pavarësisht nga propaganda politike. Por në atë kohë, Shqipëria nuk prodhonte shumë filma, kështu që mungesa e bëri atë më të dëshirueshme. Na pëlqente të shikonim filma dhe na duhej të prisnim me muaj për shfaqjen e tyre. Gjithashtu, nëna jonë e donte letërsinë dhe ajo gjithmonë na recitonte poezi dhe histori të famshme. Duke e dëgjuar atë, duke na treguar histori, ne krijuam një dashuri për të treguar ngjarje te ndryshme. Të dyja shkruanim poezi që kur kemi qenë të vogla dhe më vonë. Por filmat ishin gjithmonë më argëtuesit për ne. Ne thjesht pëlqejmë një film të bukur.