Në një vit, 227 vetëvrasje. Policia: 315 persona shpëtuan

427
Megjithëse 3 vitet e fundit në Shqipëri ka patur një tendencë në rënie të numrit të vetëvrasjeve, shifrat mbeten alarmante.Sipas statistikave të policisë, vetëm gjatë 2016­ës janë evidentuar 227 vetëvrasje dhe 315 tentativa vetëvrasje. Në jo pak raste, aktin e rëndë të vetëflijimit e kanë ndërmarë edhe efektivë të uniformave blu. “Dukuria e depresionit dhe pse jo edhe ajo e vetëvrasjes po aq sa prek shoqërinë Shqiptare prek dhe punonjësit e organizatës së Policisë. Rastet e punonjësve të Policisë të vetëvrarë janë reale dhe për këtë arsye duhet të mbajmë në vëmendje faktin e theksuar nga studime të ndryshme, se profesioni renditet nga profesionet që prodhojnë nivel të lartë risku dhe stresi e depresioni në raste te
caktuara kur oficerët përballen me trauma ose eksperienca të forta”, tha Çako. Në konferencën Shkencore Kombëtare “Depresioni dhe Vetëvrasja” që u zhvillua në bashkëpunim me një sërë institucionesh, u theksua se ky është një fenomen global. Në përfundim u vendos të mblidhen, përpunohen dhe trajtohen në këndvështrimin analitik dhe psikosocial të tendencës së vetëvrasjes sidomos në 10­vjeçarin e fundit, në mënyrë që të jepen rekomandimet e nevojshme për hartimin e politikave që mund të parandalojnë këtë fenomen.
Sigal