Skandali me dy shoferët e MPJ, përballë 70 mijë fëmijëve të emigrantëve shqiptarë

  228

  Në shkollat greke studiojnë 69 mijë e 880 femijë të emigrantëve shqiptarë

   

  Shpëtim Zinxhiria, Koorenspondent i “Telegraf”  në Athinë

   

   

  Ditën e premte më 18 nëntor pritet të dalin para gjykatës
  në Athinë dy shoferë Altin Tafa dhe Agim Asllani të Ministrisë së Jashtme të
  Shqipërisë, të cilët u arrestuan më 14 nëntor në qytetin e Janinës, pasi
  transportonin libra shqip. Ata u ndaluan nga policia greke me akuzën për
  transportim të materialeve propagandistike dhe për cënim të marrëdhënieve mes
  dy vendeve. Por, në gjendje të lirë pas katër ditësh ata janë thirrur për
  paraqitje pranë gjykatës së Athinës me akuzën e shpërndarjes së librave shqip.
  Mësohet, se njeri prej shoferëve ishte pajisur me pasaportë diplomatike ndërsa
  tjetri ishte hera e parë që hynte në Greqi. Theksohet, se materialet po
  transportoheshin prej dy të ndaluarve nuk ishin të vulosura dhe rrjedhimisht
  nuk konsideroheshin pako diplomatike, por as nuk kishin asnjë dokument shoqërues
  të Ministrisë së Jashtme shqiptare, ndaj, sipas palës greke, konsiderohet
  kundërvajtje.

  Çudia më e madhe

  Çudia më e madhe është, se e njëjta mënyrë transporti po
  bëhet për 20 vjet resht dhe sot, pikërisht, konsiderohet transport i paligjshëm
  dhe materiale propagandistike dhe cënim marrëdhëniesh midis dy vendeve. E
  gjithë kjo zhurmë, bëhet në një kohë që siç dihet në shumë shkolla greke
  zhvillohet në mënyrë të ligjshme mësimi i gjuhës shqipe. Por mbi të gjitha kjo dukuri
  nuk duhet anashkaluar, në një kohë që shteti shqiptar në këtë drejtim ka bërë
  pak ose aspak.
  Nuk kemi parë një
  marrëveshje të mirëfilltë nga shteti shqiptar për hapjen e shkollave shqipe në
  Greqi si shkolla dygjuhëshe, aq sa modeli i shkollave interkulturale dygjuhëshe
  në Greqi është vetëm një teori e suksesshme. Ndalimi i dy shoferëve nuk është
  rastësi, ashtu si nuk është rasti transporti i librave të gjuhës shqipe gjatë
  20 viteve të fundit. Burime nga PMJ në Shqipëri bëjnë bëjnë me dije, se dy shoferët,
  nëse do të gjykohen nuk do të jenë të pranishëm gjatë seancës të gjyqit në
  Athinë.

   

  Fati i
  librave?

  Një problem mbetet edhe fati  i 1500 librave dhe abetareve në një kohë që i
  lanë të hyjnë në doganën në Kakavijë dhe i ndalojnë pas disa kilometrash, në
  Janinë. Burimet zyrtare pranë MPJ bëjnë fjalë se ato ende ndodhen në ambientet
  e policisë greke. Fakti është se asgjë nuk bëhet në mënyrë ilegale, madje
  përveç ambienteve në shkolla është pushteti vendor grek që ka mirëpritur këtë
  iniciativë të shqiptarëve prej shumë vitesh siç është ai i të mësuarit të
  gjuhës shqipe në Greqi.
  Shumica e këtyre klasave, të
  ashtuquajtur shkolla interkulturale janë hapur
  me iniciativa të disa shoqatave të ndryshme në Greqi, në një kohë që mësimi
  bëhet falas, gjithashtu edhe mësuesit janë vullnetarë….

   

  Shkollat shqipe nuk janë të paligjshme në Greqi

  E
  theksojmë me të madhe se duhet të rikujtojmë qeverisë
  aktuale të Greqisë, faktin se, ka qenë vetë ish ministrja e arsimit e qeverisë së
  Karamanlis, Marieta Jianaku, që e ka propozuar këtë lloj mënyrë, duke u bazuar
  në eksperiencën që ka shteti grek me shkollat greke në Diasporë. Ministrja Marieta Janaku ka theksuar
  gjatë një takimi me përfaqësues të shoqatave shqiptare se, ne mund t’ju japim që
  të shfrytëzoni godinat e shkollave çdo fundjavë, por kur u pyet për problemin e
  librave dhe pagesës të mësuesve ajo u shpreh se, ky është problem që duhet ta
  zgjidhej nga shteti juaj dhe jo ne! Shkolla të tilla ka në Athinë, në disa zona
  të Atikis si Markopulo, Virona, Salamina, në Volos, në Selanik, në Mitilini
  etj. Ekzistojnë mbi 18 shkolla të tilla.
  Por
  çfarë ndryshoi papritur?

   

  Nëse ky veprim
  do të kishte ndodhur në Greqi, do të përbënte një incident

  Nëse ky veprim do të ishte bërë nga autoritetet shqiptare,
  ku të prangoste ndonjë shofer që do sillte tekste te gjuhës greke për
  minoritarët, qeveria helene padyshim do të kishte reaguar si gjithnjë, do të
  përbënte një incident politik që do cënonte marrëdhëniet midis dy vendeve.
  Shqipëria me tone të ulura është munduar ta trajtojë këtë rast ashtu siç i ka
  hije një vendi që tenton të integrohet në BE, duke mos u pajtuar me veprimin
  fundit të vendit fqinj, i cili jo vetëm është anëtar i BE për më shumë se 35
  vitesh, por është vendi ku lindi dija, arti, kultura dhe mbi të gjitha
  Demokracia.

   

  Studimet
  që frikësojnë helenët!

  Vetëm në vitin 2004 shqiptarët zotëronin 63.2% te lejeve të
  banimit në Greqi, kurse në shkollat greke studionin 69 mijë e 880 fëmijë të
  emigrantëve shqiptarë, ose 72.4% e numrit të përgjithshëm të të gjithë
  emigrantëve të huaj. Shumë studime greke janë bërë mbi gjendjen edukimit e
  emigranteve, por duke iu referuar studimit me temë       “Edukimi dhe Praktika Interkulturale
  në Greqi, të Dr. Nektario Paleologou në vitin 2000, hedh dritë mbi rritjen 400%
  të numrit të studenteve me kombësi shqiptare (1995-2000) ndërsa në një studim
  të tij tre vite më pas (2003) studentet me kombësi shqiptare në Greqi përbënin
  80% të të gjithë numrit të të huajve. Dr. Nektariu nënvizon, se shoqëria greke
  nuk është e përgatitur të pranojë popullatën e re të fëmijëve të emigrantëve,
  pa shtuar këtu fëmijët e emigrantëve që lindin në Greqi.