Petraq Risto/ Gjarpri me aromë njeriu

    362
    Sigal

    Gjarpri dhe njeriu, të lidhur që nga koha e Adamit dhe Evës, kanë dhënë dhe kanë marrë nga njëri – tjetri jo vetëm pabesi dhe mollë. Për fakirin e Shkretëtirës Blu, Rabiun, kjo nuk kishte fare rëndësi, mbase nga që nuk e dinte historinë e fillesës, mbase sepse e dinte dhe i dukej një truk, ose nga që e ndiente veten zot të gjarpërinjve, ndaj dhe nuk donte të dëgjonte e të flitej për zotër të tjerë. Fakiri i ri ishte vetëm njëzet vjeçar, i bukur, me sy kaq blu, saqë shpesh vajzat rrotull thonin se shkretëtira e tyre kish reflekset e syve të Rabiut.

    Thonin se ai bënte dashuri me gjarpërushet. Mbase kjo mund të kishte në thelb diçka të vërtetë, sepse në ato kohë në rrethinat e Shkretëtirës Blu, u dukën disa gjarpërinj që kishin sytë e Rabiut. Fakiri i ri nuk donte t’ia dinte, jetonte mes gjarpërinjve të dehur nga tingujt e fyellit të tij. Gjarpërinjtë në shkretëtirë u shtuan shumë, madje, u bënë shqetësues për banorët rrotull, sepse gjarpërinjtë e vegjël tashmë nuk kishin aspak frikë, por hynin nëpër kasollet, si disa mysafirë të përjetshëm. Atëherë, kryetarët e fiseve vendosën ta thërrasin Rabiun. Ai pranoi dhe u paraqit, ashtu trupmadh e i bukur, i shoqëruar nga një skortë gjarpërinjsh të llojeve të ndryshëm: kobra, nepërka, boa, anakonda, me zile, gjithçka. Fyelli i rrinte në brez si një gjarpër i ngrirë. Kryetarët e fiseve, hijerëndë, i thanë se kërkonin që t’i largonte gjarpërinjtë nga shkretëtira e tyre. Rabiu, buzëqeshur, u shpjegoi se ai kishte arritur t’i zbuste gjarpërinjtë, madje t’i afronte me njerëzit, siç kishin bërë dikur paraardhësit e tij me delet. Po kryetarët e fiseve nuk përfillnin argumente të tilla, për ta kish rëndësi e sotmja, jo e ardhmja, ndaj, duke përdorur fjalët dhe gishtat kërcënues (pa u shkuar ndërmend se edhe gishtat kërcënues kishin formën e gjarpërinjve gati për sulm), i thanë djaloshit se ai duhej t’i largonte gjarpërinjtë sa më shpejt, në të kundërt, do t’i vinin zjarrin shkretëtirës dhe do t’i digjnin ato farë gjallesash.

    për më tepër lexoni Gazetën Telegraf