Miltiadh Davidhi/ Poezi

  259

  Vdekja vdiq me fytyrë të qeshur

   Kur lindi, si të gjithë,

  Dhe vdekja qau, se dhe vdekja qanë.

  Kur vdiq, çuditërisht

  Kishte fytyrë të qeshur,

  Të lumtur!

  Tamam,

  Sikur po shkonte në festë

  Dhe donte të dukej e bukur!

  Përse?

  Përse qeshi ashtu,

  Kur të tjerët qanin për të,

  E i preknin dorën e ftohtë

  Me qime të zbehta

  Që dukeshin ende të gjalla,

  Megjithëse nëpër damarë

  S’pulsonte më jetë?!

  Ndoshta desh të tallesh

  Me naivitetin e vet,

  E qarjes kur lindi,

  Apo vrau përfundimisht

  Frikën e saj dhe tonën,

  Që dhe ne

  Të mos kishim më frikë…?!

  Se, dhe vdekjet

  Duhet të kenë frikë

  Nga vdekja e vet!

  E shtrirë në arkivolin e heshtur

  Dukej sikur thoshte:

  -Unë po qesh,qeshni dhe ju,

  Se, unë vdekja,vdiqa!

  Thua dhe vdekja

  Të ketë zemër të dhembshur?

  Prej pjesëzave të trupit të saj

  Jemi krijuar

  Si dritëza nga errësira e pafund.

  KLONOMANI SHPIRTIN

  …Në sytë e erës e në buzët e dashurisë,

  Shpirtin,shpirtin thashë,

  Jo trupin,atë kurrë më,

  Se për mua,(ashtu,si dhe për ju),

  Trupi është i vdekshëm,

  Përderisa asnjë prej petaleve të lules,

  Fijeve të barit,trupit të fluturës,

  I vëllaçkos,i babës,nënës,i gjyshërve,

  I shokëve e shoqeve,

  I pikës së dritëz dhe erës së ikur,

  S’më janë shfaqur as si fantazma,

  E jo më të kenë folur me gojë,

  Dhe pse kam vite që qaj e i kërkoj.

  Ndaj klonomani shpirtin,shpirtin,

  E vendosjani sërish emrin

  Që më kanë vënë prindërit,

  Emrin e mbiemrin që mbaj, Miltiadh Davidhi,

  Të vazhdoj akoma ta dua Planetin,

  Njerinë, t’i dua mëngjeset, perëndimet,

  Netët e ditët,

  E ëndrrën e gjethes tretur si ves’

  Dhe të shkruaj sërish

  Për erën e gjithësinë,

  Për ripërtëritjen e jetës,

  Atje,ku e kam lënë,

  Këngën e prerë në mes!

  Klonomani shpirtin, shpirtin, jo trupin,

  Atë kurrë më,

  Le të qajë në dashtë me zë, a pa zë!