Lazgush Poradeci/ Poezi

  437
  Sigal

  Erë trëndelinë

   Sesi m`ju lëndon dashurija!

  Sesi m`ju lëndon pa pushim!

  O lotët e syve të mija!

  O klithmëz e tingëllit t`im!

  Ju shoqe të kohës mitare…

  Mikesha…motricka…pa faj!

  Ju humbte në mjegull përfare,

  Dh`u solla nder mend e po qaj!

  As flak` e shkëndijës q`u shua,

  As syri që nxihet e plas,

  Nuk lanë-o ju vasha për mua

  Vurratat e errëta pas:

  Haj!flutur` e zezë me duar

  Një flutur secila prej jush

  Më la në gishtrinj dyke shkuar

  Pluhurin që ndrin posi prush…

  Sot çela pëllëmbën e dorës

  Q`u ciku gazmore dikur-

  Si pah verbimtar i dëborës

  Sërish po më ndrin një pluhur…

  Përse nuk m`u shojte përherë

  Të hesht të pushoj për kurdo,

  Ti mall që nër to pate lerë

  Dh`u rite dh`u ndrite nër to!

  Ju shoh përtej mjegullës s`uaj

  E shpirtin prej jush e kam plot,

  Pa s`mund si t`a them, si t`a shuaj

  Ah!këngën e mbushur me lot.

  Se koti-u larguat mënjanë,

  Më vajte me kot aq larg,

  Kur sumbulla lot që më ranë

  Si rruazat i shkova në varg…

  Dh`i ndrita me syrin e fshehur…

  Dh`i vela me zërin mitar…

  Dh`i skuqa me buzën e dehur…

  Me shpuzën e flogut si ar…

  Oji! trëndelin` e venitur

  Ju fali gjith erën e saj…

  Pse rreh kaq me hov të çuditur,

  Haj!Zemëra ime ti, haj?…

  Ju lule q`u leu parëvera,

  Dh`u cika me gas një mëngjes!…

  Se largu prej jush më ra era,

  E desha prej mallit të vdes.

   

  Kush ta fali bukurinë

   Kush ta fali bukurinë

  Qe t’ë më trerosh të zinë!

  Kur të pashë për të vluar,

  Pëllumbeshë pendë-shkruar,

  Bubu! plumb në kraharuar,

  Plumb që vret dyke gjëmuar!

  Mbledhur shoqet me një qoshe,

  Diç, m’ju flisje,diç m’ju thoshe,

  Gushë-e-llërë-e-gji-bardhoshe.

  Pa me syçkëzat e tua,

  Sy-larme!ç’më fole mua.

  Leshrave t’ju binte hija,

  Yll i ndezur me shkëndija,

  Ndezur mun në mes në ballë,

  Të më vesh në dhe të gjallë.