Arben Duka/ Heroi i dashurisë

  298

  Në zemër s’gjeta kurrë paqe

  Në asnjë varg të poezisë

  Për ty nuk shkrova dot një faqe,

  Hero i madh i dashurisë!

  Një laps të kuq në gishta luaj

  Po portat nuk ia hap mërzisë

  Kollaj s’e kam për ty të shkruaj

  Se je hero i dashurisë!…

  Heronjtë me mijëra numërohen,

  Në çdo minutë të historisë,

  Po as të thoi s’i afrohen

  Heroit tim të dashurisë!…

  Ai jetoi fare pa zhurmë

  Ishte hero, por i pa emër

  Iku e nuk na la një gjurmë

  Nuk ish njeri, po ishte ëndërr!

  Ndaj nuk u shfaq me shpatë në dorë

  Të sillte luftën apo paqen

  Se ëndërr ish, i bardhë dëborë

  Se ëndrrat ndodhin, po nuk shfaqen!…

  Vetëm një çast të ngriu jeta

  Kur një shigjetë të ra në sisë

  Po ti nuk pyet për shigjeta

  Se je hero i dashurisë!…

  Po sa shigjeta të kanë zënë

  Ty që nga koha e rinisë,

  Po shpirtin kurrë s’e ke dhënë

  Se je hero i dashurisë!…

  Sa plagë nga plumbat ti ke marrë

  Gjersa gjithë jeta t’u bitis,

  Po mendjen fare s’e ke vrarë

  Se je hero i dashurisë!…

  Po sa kështjella pushtuar

  Larg brohorimës dhe lavdisë

  Po në litar asnjë s’ke çuar

  Se je hero i dashurisë!..

  Sa t’u vërsulen, po s’u epe

  E natë e ditë i re borisë

  Kur thanë: “U fik!” si diell shkrepe

  Se je hero i dashurisë..

  Në sy, në buzë dhe në gjinj

  I gjete emrin bukurisë

  Shkele krenar mbi gjarpërinj

  Se je hero i dashurisë!…

  Po dashuria ka mundime

  S’janë gjë mundimet e qelisë

  Ti s’u tërhoqe asnjë qime

  Ndaj je hero i dashurisë!…

  Vetëm një gjë ty të brengosi

  Për pak mallkove Perëndinë

  E zeza jetë ditët i sosi

  E s’ke më kohë për dashurinë!…

  Do ishte fat me të vërtetë

  Të bëj për ty nekrologjinë

  Do hidhja veç dy fjalë në fletë

  “Jetoi dhe vdiq për dashurinë!…”

  S’do jetë më mes njerëzisë

  Heroi ynë i dashurisë,

  Po nuk e dimë, si mund ta dimë,

  Ishte hero apo viktimë?!…

  Finale

  S’besoj asnjërin të ketë bindur

  Ylberi im i fantazisë,

  Se Bota ende s’e ka lindur

  Heronë e madh të dashurisë!..

  19.02.2009