Andon Zako Çajupi/ Poezi

  1051
  Sigal

  Andon Zako Çajupi u lind në Sheper të Zagorisë. Jetoi dhe vdiq në Egjipt. Më 1919 u zgjodh kryetar i shoqërisë “Vëllazëria” me qendër në Kajro. Qe frymëzuesi dhe njëri nga hartuesit e memorandumit që shqiptarët e Egjiptit i dërguan Konferencës së Paqes më 1919 në mbrojtje të tërësisë territoriale të Shqipërisë. Më 1920-n themeloi “Shoqërinë e Miqve”, e cila në vitin 1928 e ngriti zërin kundër shpalljes së monarkisë nga Ahmet Zogu. Ndër veprat e tij të njohura janë: “Baba Tomorri” (Kajro, 1902), “Dhjata e vjetër e shfaqur” – satirë, “Burri i dheut”-tragjedi (1908), “Pas vdekjes”–komedi, “14 vjeç dhëndër”–komedi, etj…

   Fshati im

  Maletë me gurë,
  fushat me bar shumë,
  aratë me grurë,
  më tutje një lumë.

  Fshati për karshi
  me kish’ e me varre,
  rrotull ca shtëpi
  të vogëla fare.

  Ujëtë të ftohtë,
  era pun’ e madhe,
  bilbili ia thotë,
  gratë si sorrkadhe.

  Burrat nën hie,
  lozin, kuvendojnë,
  pika që s’u bie,
  se nga gratë rrojnë!

  Gratë venë nd’arë,
  dhe në vreshta gratë,
  gruaja korr barë,
  punon dit’ e natë.

  Gratë në të shirë,
  në të vjela gratë,
  ikinë pa gdhirë,
  kthenenë me natë.

  Gruaja për burrë
  digjetë në diell,
  punon es’rri kurrë
  as ditën e diel.

  0 moj shqipëtarkë,
  që vet’ e nget qetë,
  edhe drek’ e darkë
  kthehesh e bën vetë;

  Moj e mjera grua,
  Ç’e do burrë zinë
  që ftohet në krua
  dhe ti mban shtëpinë!

  Mëmëdheu

  Mëmëdhe quhetë toka
  ku me ka rënurë koka,

  ku më ka dashur mëm’ e atë,
  ku më njeh dhe gur’ i thatë,

  ku kam pasurë shtëpinë,
  ku kam njohur perëndinë,

  stërgjyshet ku kanë qenë
  dhe varret që kanë vënë,

  ku jam rritur me thërrime,
  ku kam folur gjuhën time,

  ku kam fis e ku kam farë,
  ku kam qeshur ku kam qarë,

  ku rroj me gaz e me shpresë,
  ku kam deshirë të vdesë.