Studimet në Spanjë për vititn 2023- 2024,ja dokumentat, rregullat e reja, vizat studentore dhe universitetet

165
Sigal

Viti 2023-24, si të studioni në Spanjë?

-Procedurat, dokumentet, kërkesat dhe viza studentore

Spanja është një nga destinacionet më të mira në mesin e vendeve evropiane për të marrër një diplomë. Në fakt është një destinacion ideal për të gjithë studentët ndërkombëtarë. Studentët që vlerësojnë ekspertizën e vjetër arsimore, klimën e bukur dhe plazhet e arta. Të gjithë këta studentë ndërkombëtarë duhet të dinë se si të studiojnë në Spanjë.

Studime të larta në Spanjë

Sistemi i arsimit të lartë mbulon 87 universitete – 50 publike dhe 37 private. Përveç këtyre ka 480 institute kërkimore dhe 67 parqe shkencore dhe teknologjike. Si shtet anëtar i diplomave evropiane të arsimit të lartë jepen nga Universiteti spanjoll. Ata njihen për qëllime akademike dhe profesionale në 53 vende. Nga këto 53 vende, 45 janë evropiane. Ata janë universitete me cilësi të lartë të pozicionuara mirë në renditjet ndërkombëtare. Eshte gjerësisht tha se Spanja është destinacioni i preferuar për ERASMUS.

Universitete në Spanjë

Ka shumë universitete në Spanjë dhe kanë një reputacion të madh jashtë shtetit. Shumica e këtyre universiteteve fokusohen në mësimdhënien në spanjisht. Programet e diplomës ofrohen në Anglisht. Universitetet e njohura janë:

  • Universiteti i Barcelonës
  • Universiteti Complutense i Madridit, dhe
  • Universiteti Autonom i Madridit.

Për të marrë një diplomë biznesi, Spanja është vendi i duhur për ju. Spanja është shtëpia e shumë shkollave të shkëlqyera të biznesit. Kjo përfshin 3 nga 10 shkollat më të mira të biznesit në Evropë në Spanjë. Ato janë IESE Business School, IE Business School dhe Esade Business School. Këto institucione të respektuara kanë krijuar shumë menaxherë të lartë ndërkombëtarë.

Llojet e vizave studentore spanjolle

Ekzistojnë lloje të ndryshme të vizave për studentët ndërkombëtarë që dëshirojnë të studiojnë këtu. Lloji i vizës varet nga kombësia dhe kohëzgjatja e programit tuaj. Llojet e ndryshme të vizave studentore janë:

  • Viza studentore Shengen (më pak se 3 muaj)

Studentët nga vende të ndryshme nga vendet anëtare të BE/ZEE dhe Zvicra kanë nevojë për këtë vizë. Nëse programi i studimit është më pak se 90 ditë, studentët nga vendet e tjera mund të ndjekin studimet pa vizë.

  • Vizë studentore afatshkurtër (më pak se 3-6 muaj)

Lloji i vizës D ose viza afatshkurtër ju lejon të kaloni kursin që zgjat deri në 180 ditë. Këto aplikime për viza janë më pak të komplikuara, por nuk munden të zgjatet. Nëpërmjet kësaj vize studentët mund të ndjekin çdo kurs të shkurtër.

  • Vizë studentore afatgjatë (mbi 6 muaj)

Viza afatgjatë ju lejon të ndërmerrni kurse më të gjata se 6 muaj në Spanjë. Studentët mund të regjistrohen në programet universitare ose pasuniversitare dhe të qëndrojnë këtu.

Procesi i aplikimit për këtë vizë kërkon më shumë dokumente. Ju duhet të siguroni dëshmi të burimeve financiare dhe sigurimit mjekësor. Pas aplikimit për këtë vizë, aplikoni për një kartë qëndrimi studentor brenda një muaji pas mbërritjes.

Cilat janë kërkesat për të studiuar në Spanjë?

Kërkesat për të aplikuar në Universitetet e Spanjës janë:

  • Bachelor;
  • Një certifikatë e vlefshme e përfundimit të shkollës së mesme.
  • Aftësi të gjuhës angleze/spanjolle.
  • Më shumë provime kualifikimi specifike për programin (opsionale dhe të përcaktuara nga universiteti)

Sa kushton të studiosh në Spanjë?

Ofruesit privatë si Studimet Spanjolle jashtë vendit mund të ndryshojnë pak më shumë. Një program tipik semestri do të jetë rreth 12,000 dollarë deri në 20,000 dollarë. Ai mbulon shumicën ose të gjitha shpenzimet tuaja direkte.