Të punosh jashtë shtetit në kohë pandemie – Ja vendet që japin viza dhe mundësi punësimi nga distanca

106

Gjithmonë keni dashur të jetoni jashtë vendit? Tani mund të jetë shansi juaj më i mirë. Më shumë vende po ftojnë udhëtarët të tregtojnë zyrat e tyre të brendshme për mundësinë për të jetuar dhe punuar jashtë vendit gjatë pandemisë.

Ekonomisti i Universitetit të Stanfordit, Nicholas Bloom vlerëson se 42% e forcës së punës në SHBA tani po punon nga shtëpia me kohë të plotë. Dhe punëtorët mund të mos kthehen së shpejti në zyrë.

Ndërsa marshimet pandemike dhe kompanitë si Facebook njoftojnë se punonjësit nuk duhet të kthehen në zyrë deri në mes të vitit 2021, disa vende po largohen nga modelet tradicionale të turizmit që mbështeten në një rrjedhë afatshkurtër vizitorë në favor të më pak udhëtarëve që janë të gatshëm të qëndrojnë për periudha më të gjata.

Zyra e brendshme apo parajsa ishullore?

Duke filluar nga 21 gusht, punëtorët në distancë mund të aplikojnë për të jetuar dhe punuar në ishullin Anguilla, 35 milje katrorë, një territor britanik përtej detit që ka regjistruar vetëm tre raste Covid-19 deri më tani.

Një njoftim për shtyp i lëshuar nga Bordi Turistik Anguilla në 19 Gusht citoi Kenroy Herbert, kryetarin e bordit, të thoshte se territori po “synon një klientelë të re që ne e quajmë nomade dixhitale, të cilët do të vijnë dhe do të punojnë në distancë nga Anguilla në vizat e qëndrimit të zgjatur”

Përparësia për të hyrë në Anguilla u jepet aplikantëve nga vendet me “rrezik të ulët”, të përcaktuar si ata me më pak se 0.2% shkallë të infeksionit, si dhe udhëtarëve me qëndrim të gjatë.

Një qëndrim nën tre muaj kushton 1,000 dollarë për individët dhe 1,500 dollarë për një familje me katër persona. Tarifat e hyrjes, të cilat dyfishohen për qëndrime më të gjata, mbulojnë dy teste Covid-19, një leje dixhitale të punës dhe kosto të tjera.

Ndryshe nga destinacionet e tjera, Anguilla kërkon vetëm një “përshkrim të shkurtër” të llojit të punës që dikush do të bëjë ndërsa është atje.

Udhëtarët që aplikojnë për viza të reja pune gjatë gjithë vitit në Barbados e dinë brenda pesë ditëve të punës nëse kërkesa e tyre për vizë është e konfirmuar.

Viza, ose “Vula e Mirëseardhjes 12-mujore Barbados”, u krijua në 30 Qershor. Që nga kjo javë, më shumë se 1,350 aplikime janë dorëzuar, me 40% që vijnë nga banorët e SHBA. Viza është e vlefshme për 12 muaj nga data e mbërritjes, dhe mbajtësit mund të largohen dhe të hyjnë përsëri në ishull gjatë asaj kohe.

Ka Wi-Fi falas në të gjithë ishullin, duke përfshirë restorante, kafene, biblioteka publike dhe parqe publike. Mbajtësit e vizave mund t’i dërgojnë fëmijët e tyre në shkolla private ose të paguajnë një pagë të vogël për të ndjekur një shkollë publike shtetërore.

Bermuda është tërheqës për ata që punojnë në zyrat e ngushta të shtëpive duke brohoritur plazhet e saj rozë, ujërat e kristalta dhe 18 milje shtigje për të ecur si arsye për të aplikuar për certifikatën e saj të re “Puna nga shtëpia”.

Aplikimet kushtojnë 263 dollarë për person dhe udhëtarët duhet të punësohen nga një kompani jashtë Bermudës, të regjistruar si student në një program të nivelit universitar, ose të demonstrojnë “mjete të konsiderueshme” ose të ardhura vjetore të vazhdueshme.

“Këta vizitorë mund të banojnë në Bermuda… dhe do të promovojnë aktivitetin ekonomik për vendin tonë pa zhvendosur Bermudianët në fuqinë punëtore,” tha Ministri i Punës Jason Hayward në një fjalim parlamentar.

Anëtarët e familjes dhe kafshët shtëpiake (këto të fundit, me leje të vlefshme importi) janë të mirëseardhura dhe fëmijët mund të ndjekin shkolla publike ose private në Bermuda. Uebfaqja e aplikacionit përfshin informacionin e rezervimit për vilat në breg të detit, makinat elektrike dhe hapësirat e bashkëpunimit.

Evropa apo Kaukazi për një vit?

Punëtorët në distancë nga 95 vende, përfshirë Shtetet e Bashkuara, mund të aplikojnë për të jetuar dhe punuar në vendin e Gjeorgjisë.

Të njoftuar në mes të korrikut, rreth 2,700 aplikacione ishin regjistruar deri më 5 gusht, megjithëse programi, i quajtur “Larg nga Gjeorgjia”, nuk filloi zyrtarisht deri në fund të atij muaji. Kjo i lejon punëtorët të qëndrojnë në Gjeorgji për të paktën 360 ditë pa vizë.

Udhëtarët duhet të kenë një pagë minimale mujore prej 2,000 dollarësh dhe të bien dakord t’i nënshtrohen një karantine 12-ditore në një hotel me shpenzimet e tyre kur të hyjnë.

Estonia nisi një vizë dixhitale nomade 12-mujore muajin e kaluar që mund të duket se është në përgjigje të pandemisë, por programi ka qenë në punë për vite me rradhë.

I njohur si një nga shoqëritë dixhitale më të përparuara në botë, kombi Baltik i cili ka fituar pseudonimin e E-stonia nuk e ka bërë procesin e vizave aq miqësor ndaj teknologjisë sa të tjerët. Aplikimet duhet të dorëzohen në një ambasadë ose konsullatë Estoneze dhe duhen 30 ditë për t’u shqyrtuar.

Muajin e kaluar, Kryeministri kroat Andrej Plenkoviç sugjeroi se vendi do të mirëpresë nomadët dixhitalë së shpejti. Në një postim në Twitter në 26 Gusht, ai tregoi se Kroacia do të ishte “një nga vendet e para në botë” që rregullon ligjërisht qëndrimin e nomadëve dixhitalë.

Postimi përfshinte një foto të Plenkoviç me sipërmarrësin Hollandez Jan de Jong, i cili publikoi një letër të hapur për kryeministrin në LinkedIn dy muaj më parë duke kërkuar krijimin e vizave dixhitale të nomadit në Kroaci.

Letra çoi në takim dhe de Jong, i cili ka jetuar në Kroaci për 14 vjet, tani po punon me qeverinë kroate për të krijuar vizat e reja.

“Ende duhet të bëhet shumë punë, por ne synojmë të përfundojmë të gjithë këtë proces … në mënyrë që Kroacia të fillojë të mirëpresë nomadët e parë dixhitalë në 2021,” i tha de Jong CNBC./SCAN