Skanimi i kontenierëve, Cani: Ulet tarifa dhe kostoja për sipërmarrjen

428
Ministri i Financave, Shkëlqim Cani prezantoi sot marrëveshjen e arritur me mirëkuptim me kompaninë që ka me koncension shërbimin e skanimit të kontenierëve në dogana “Rapiscan System”, e cila, tha ai, bën të mundur uljen e tarifave dhe kostove për sipërmarrjen. Sipas ministrit Cani, skema e re e pagesës do të jetë me tarifa të përshkallëzuar në dy blloqe. Më konkretisht, për deklaratat doganore me vlerë mbi 1 mijë euro, biznesi do të paguajë 22 euro për shërbimin e skanimit, ndërsa për deklaratat nën këtë vlerë, pagesa do të jetë 5 euro.
“Nëse duam të bëjmë një llogaritje të dimë se sa merr me kontratën e re, nëse do të duam të bëjmë një llogaritje se sa do të merrte me kontratën ekzistuese, ose me ligjin ekzistues, mund të them që në fillim që niveli mund të jetë edhe më i lartë, por kursimi nga ndryshimi që në kontratën e re është nga 100 deri në 106 milion euro. Pra nuk mund të shkojë kursimi nga negociatat poshtë 100 milion euro, kurse ne kemi zgjedhur një marzh e kuptohet është në varësi të nivelit të rritjes të deklaratave nga viti në vit por në vlera konservatore, kursimi është nga 100 milion deri në 106 milion euro”, tha Cani.
Sipas relacionit të marrëveshjes, me skemën e parë, kompania koncesionare “Rapiscan System” do të përfitonte 316 milionë euro për 15 vitet e koncesionit. Por, me rishikimin e marrëveshjes, kjo shumë kufizohet në 210 milionë euro, ose 106 milionë euro më pak. Koncesioni i skanimit në dogana u dha nga qeveria e mëparshme, në prill të vitit 2013. Pak ditë më parë qeveria bëri të ditur se ka arritur zgjidhjen me mirëkuptim me kompaninë.