Si të rrisni ndikimin dhe influencën tuaj në punë ?!

216
Sigal

Për të qenë efektiv në organizata sot, duhet të jeni në gjendje të ndikoni te njerëzit. Vetëm titulli juaj nuk është gjithmonë i mjaftueshëm për të ndikuar të tjerët dhe jo gjithmonë keni një pozicion zyrtar. Pra, cila është mënyra më e mirë për tu pozicionuar si udhëheqës joformal?

Ndërtoni lidhje

Nuk është një konkurs i vogël për popullaritetin në shkollë të mesme, por “në një nivel themelor, një nga arsyet pse njerëzit bëjnë gjëra për ju” – mbështesin idenë tuaj, ose aprovojnë buxhetin tuaj – “është sepse ata ju pëlqejnë”, thonë ekspertët. Nuk është e nevojshme të jesh “personi i mrekullueshëm i zyrës” ose të sigurohesh që “të gjithë të mahniten nga karizma juaj.” Thjesht duhet të keni raport të mirë me kolegët tuaj. Kjo nuk do të përkthehet drejtpërdrejt në ndikim, natyrisht, por ka “shumë të ngjarë që të tjerët të paktën t’ju dëgjojnë.” Kështu që, punoni për të kultivuar lidhje personale me kolegët tuaj dhe lejoni që ata të njihen me ju.

Dëgjoni para se të përpiqeni të bindni

Mënyra më e mirë për kolegët kryesorë për t’ju mbështetur ju dhe axhendën tuaj është t’i bëni ata të ndjehen të dëgjuar. Filloni duke u kushtuar atyre vëmendjen tuaj të pandarë në situata një-në-një. Ju duhet të “praktikoni disiplinën e përqendrimit”. Për ta bërë këtë, “kthejeni trupin tuaj drejt personit tjetër, ngrini në vend dhe dëgjoni. Një pjesë e madhe e pakënaqësisë në vendin e punës është se njerëzit ndjehen të mos respektuar dhe se zërat e tyre nuk dëgjohen. Prandaj, pyesni kolegët për perspektivat dhe këshillat e tyre.

Kujdes me gjuhën tuaj të trupit (dhe tonin tuaj)

Njerëzit vlerësojnë vazhdimisht nëse do t’ju besojnë apo jo. Qëndrimi në këmbë drejt me supet tuaja mbrapa ju ndihmon të shfaqeni sa më të sigurt dhe komandues; shtrëngimi dhe shikimi i këmbëve tuaja ka efektin e kundërt. Për shembull, ju keni një takim me një koleg që nuk e njihni mirë nga një sektor tjetër. Ekspertët sugjerojnë të sinjalizoni që ju jeni një mik duke i mbajtur krahët të hapur, duart tuaja anash, dhe shpatullat të hapura dhe të drejtuara nga personi tjetër. Ai këshillon gjithashtu “të ulni zërin tuaj pak më shumë se sa bëni zakonisht” në mënyrë që të krijoni një lidhje. Kjo është e dobishme për të punuar, sepse kundërvepron me efektin e nervozizmit, i cili ka tendencë të shtyjë ton më lart.

Zhvillimi i ekspertizës

Një mënyrë tjetër për të rritur ndikimin tuaj në punë është të “shihni një ekspert të njohur” brenda industrisë ose organizatës suaj. Kjo nuk do të ndodhë brenda natës, por ju mund të ndërmerrni hapa për të zhvilluar ekspertizë dhe njohuri kritike të biznesit. Kjo sugjeron “të zhytesh në zonën tënde” duke ndjekur rregullisht konferenca në industri, të regjistrohesh në një klasë ose program të specializuar të certifikimit, ose të marrësh një rol udhëheqës në një organizatë profesionale përkatëse.

Hartoni një strategji

Kur të vijë koha për të nxitur ndikimin që keni ndërtuar për të promovuar një iniciativë apo ide të veçantë, jini strategjik. Ekspertët rekomandojnë krijimin e një “harte të energjisë” për të udhëhequr fushatën tuaj. Krijoni një grafik të marrësve të vendimeve në lidhje me çështjen tuaj. Ndërsa kaloni nivelet, «pyesni veten,‘ A mund të ndikoj drejtpërdrejt në këtë person? Nëse jo, kë mund të ndikoj unë që mund ta ndikojë atë person? Kush mund të kërcënohet nga planet tuaja, dhe si mund t’i sjellë ato në anën tuaj?. Ju kështu nuk po planifikoni; jeni duke bërë strategji,

Jepuni njerëzve atë që dëshirojnë

Ju mund të rritni ndikimin tuaj për një çështje të veçantë duke e përshtatur në mënyrë autentike atë si një përfitim për njerëzit që dëshironi të mbani nga ana juaj. Konsideroni nevojat, perspektivat dhe temperaturat e secilës palë të interesuar. Bëni detyrat e shtëpisë për të zbuluar se çfarë duhet të dëgjojnë dhe çfarë do t’ju tërheqë vëmendjen, këshillojnë ekspertët. Për secilin person, “sigurohuni që t’i përgjigjeni pyetjes,” Çfarë përfitoj unë?. Gjithashtu duhet të diskutoni se si një ide do të “ta bëjë organizatën të përfitojë si një e tërë. Përdorni fjalën “ne”, si në “Do t’ia shohim vlerën”. Nëse propozimi juaj është i përqendruar vetëm tek ju si person, njerëzit nuk do të pajtohen me të.

Parime për t’u mbajtur mend

Çfarë duhet të bësh:

  • Kultivoni lidhje personale me kolegët në mënyrë që ata të shohin qëllimin pozitiv kur të përpiqeni të ndikoni në to.
  • Bëni të qartë për kolegët tuaj se vlerësoni mendimet e tyre.
  • Merrni hapa për të zhvilluar ekspertizën duke marrë pjesë në konferenca ose duke marrë një rol udhëheqës në një organizatë profesionale.

Çfarë nuk duhet të bësh:

  • Mos u shqetësohuni që përpjekjet tuaja për të përfituar janë manipuluese. Është ok pasi ju jeni strategjik.
  • Mos qëndroni pasiv ndërsa flisni. Qëndrimi i ngritur drejt me supet tuaja mbrapa ju ndihmon të dukeni sa më të sigurt dhe komandues.
  • Mos përdorni shumë fjalën “Unë”. Në përpjekjen tuaj për të ndikuar, bisedoni se nga idetë tuaja do të përfitojnë të gjithë në organizatë dhe si “ne” do t’ia shohim vlerën. (HBR)