MEI: BE financim për linjën e interkonjeksionit Shqipëeri-Maqedoni

689
Bashkimi Evropian garanton mbështetjen financiare për projektin e ndërtimit të linjës elektrike të interkonjeksionit 400 kV mes Shqipërisë dhe Maqedonisë. Kjo u konfirmua gjatë takimit të mbajtur dje në Vienë mes ministrave të energjisë të Shqipërisë, Bosnje Hercegovinës, Maqedonisë, Kosovës, Malit të Zi dhe Serbisë. Takimi u drejtua nga drejtori i Sekretariatit të Komunitetit të Energjisë Z.Janez Kopaç, me prezencën e Komisioneri Evropian për Fqinjësinë e mirë dhe Zgjerimin Z. Johannes Hahn. Shqipëria u përfaqësua nga Ministri i Energjisë dhe Industrisë Z.Damian Gjiknuri, në cilësinë edhe të drejtuesit të Presidencës së radhës në Sekretariatin e Komunitetit të Energjisë. Në vijim të Konferencës së Berlinit për Ballkanin Perëndimor dhe në konsultim me Komisionerin Evropian për Energjinë e Çështjet klimaterike, ministrat e gjashtë vendeve u dakordësuan për miratimin e një deklarate të përbashkët që i paraprin Samitit të Kryeministrave që do të mbahet më 27 Gusht në Vienë.
Ministrat miratuan edhe një listë të shkurtuar të projekteve prioritare të investimit të cilat do të përfshihen në programin IPA 2015. Pjesë e kësaj liste është edhe ndërtimi i linjës së interkonjeksionit që e lidh Shqipërinë me Maqedoninë. Projekt i cili parashikohet se do të mund të fillojë ndërtimin vitin e ardhshëm kur përfundon linja e interkonjeksionit mes Shqipërisë dhe Kosovës. Gjashtë vendet ballkanike shprehën pëlqimin e tyre për krijimin e një tregu rajonal të energjisë dhe Këshillave Kombëtar të Investimeve. Në kuadër të deklaratës u la e hapur mundësia që lista e projekteve me interes për Komunitetin e Energjisë të mund të përditësohet në vitin 2016 ndërsa këto vende do të marrin një sërë masash për të ju përgjigjur kërkesave të Komunitetit të Energjisë për një treg të hapur, konkurues, rregullator të pavarur.
Në fjalën e tij, Ministri Gjiknuri njohu të pranishmit me hapat që po ndërmerr Shqipëria në kuadër të reformës në sistemin energjitik dhe projektet e lidhjes me linjat e transmetimit me vendet fqinje si ajo me Kosovën që po ndërtohet dhe shumë shpejt linja me Maqedoninë. “Bashkimi Evropian mund të jetë mbështetës për vende si ne, janë projektet e infrastrukturës energjitike ato që mund të bëhen prioritare dhe të shkojnë në rrugën e realizimit”, u shpreh ministri Gjiknuri. Ai kërkoi mbështetje për projektin e rëndësishëm të degëzimit të gazsjellësit Trans Adriatik TAP me gazsjellësin Jonian-Adriatik IAP. Sipas tij, ky investim i shërben diversifikimit të burimeve për një pjesë të vendeve të Ballkanit.
Komisioneri Hahn vlerësoi se energjia tanimë është një çështje jo vetëm e politikës së fqinjësisë së mirë por edhe asaj të zgjerimit. Sipas tij, siguria energjetike është një sfidë për të gjithë evropën ndaj përpjekjet për diversifikimin e burimeve duhet të jenë të përbashkëta. Ai bëri thirrje për përmirësimin e lidhjeve të interkonjeksionit ndërsa nënvizoi se Samiti i Vienës do të jetë një mundësi e mirë për të prezantuar disa projekte me interes për të gjitha vendet e rajonit. Në vlerësimin e tij, projektet në energjitikë, krahasuar me ato në infrastrukturë janë më konkrete dhe e japin efektin e tyre në një kohë më të shpejtë.
Sigal