Marrëveshja për vaksinën shpallet sekret nga Edi Rama

109
Sigal

 

Qeveria e Shqipërisë bën të ditur në një akt normativ se kompania ‘Pfizer’ e vaksinës kundër COVID-19, ka kërkuar që t’i mbrohet sekreti tregtar dhe se për këtë arsye, marrëveshja për blerjen e vaksinave, si sa i përket çmimit, ashtu edhe për afatet e dorëzimit, do t’u mbahet e fshehtë shqiptarëve.

Qeveria shqiptare miratoi me një akt normativ një marrëveshje sekrete me kompaninë ‘Pfizer Export BV’ për blerjen e një sasie të vaksinës kundër COVID-19 por në aktin normativ të publikuar në fletoren zyrtare deklarohet se kompania ka kërkuar që kontrata, përfshirë çmimin, sasinë dhe afatet e dorëzimit, të mos bëhet publike.

“Marrëveshja për prodhimin dhe furnizimin, nga dhe ndërmjet ‘Pfizer Export BV’ dhe Ministrisë së Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale, ministrit të Shtetit për Rindërtimin dhe Institutit të Shëndetit Publik, për shkak të sekretit tregtar dhe kërkesës së shprehur në marrëveshje nga ‘Pfizer Export BV’ nuk do të publikohet në asnjë website të institucioneve apo në Fletoren Zyrtare,” shkruhet në aktin normativ, i cili ngarkon edhe institucionet e përfshira në proces që të “mos bëjnë publike marrëveshjen bashkëlidhur” me këtë akt normativ.

‘Pfizer’ ka kërkuar nga shumë vende që çmimi i shitjes të mos bëhet publik ndërsa vaksina anti-covid pritet t’i sigurojë asaj dhjetëramiliardë euro të ardhura përgjatë pak viteve.

Në Belgjikë, ‘Pfizer’ u ankua dhjetorin e kaluar se një politikane vendëse publikoi çmimin me të cilën qeveria e Belgjikës kishte rënë dakord të blinte pesë milionë doza. Sipas një lajmi të ‘Reuters’, çmimi i paguar nga Belgjika ishte 12 euro për dozë. Ndryshe nga Belgjika, sipas ‘Reuters’, çmimi që Bashkimi Europian ka pranuar të paguajë 15.5 euro për dozë.

Shqipëria nisi procesin e vaksinimit disa ditë më parë me një sasi të vogël vaksinash që po përdoren për stafet mjekësore të spitaleve COVID-19. Kryeministri Edi Rama dhe zyrtarët e tjerë të qeverisë kanë refuzuar të deklarojnë se si arritën të sigurojnë sasinë e parë prej rreth 1000 vaksinash, apo çmimin e paguar. Gjergj Erebara