Kina fiton luftën tregtare, eksportet pësojnë rritje të mëdha

113
Sigal

Ekonomia e dytë më e madhe në botë e mbylli vitin 2020 me një suficit të përgjithshëm tregtar prej 78 miliard dollarë për dhjetorin, sipas të dhënave zyrtare të doganave.

Teprica e përgjithshme e Kinës për vitin e kaluar arriti një rekord prej 535 miliardë dollarë, 27% më shumë se 2019.

Eksportet, ndërkohë, u rritën në shifra rekord.

Louis Kuijs, kreu i ekonomisë së Azisë në Oxford Economics, ia atribuoi fitimet Kinës kryesisht menaxhimit të pandemisë, e cila shpërtheu në qytetin kinez të Wuhan pak më shumë se një vit më parë.

Ai shtoi se Kina ka përfituar nga shumë kërkesa për pajisje mbrojtëse dhe elektronike pasi njerëzit në të gjithë botën punonin nga shtëpia.

“Pasi u rikuperua nga kriza e saj Covid-19, Kina ishte e hapur për biznes kur pandemia shkaktoi kërkesë të madhe në Shtetet e Bashkuara dhe vendet e tjera për produktet e lidhura me Covid-19,” tha Kuijs.

Marrëdhënia tregtare e Kinës me Shtetet e Bashkuara, ndërkohë, u bë edhe më e paekuilibruar: Teprica tregtare e Pekinit me Uashingtonin u rrit në 317 miliardë dollarë në vitin 2020, një rritje prej 7% nga një vit më parë dhe shuma e dytë më e lartë e regjistruar.

“Gjykuar nga rritja e importeve amerikane nga Kina në vitin 2020, duket e drejtë të thuash që lufta tregtare e Trump me vendin dështoi,” tha Kuijs.

Analistët gjerësisht presin që ekonomia e Kinës do të vijojë të rritet edhe më shumë gjatë tre muajve të fundit të vitit.

“Ndërsa Kina luan një rol kritik në shumë zinxhirë furnizimi dhe mbetet një vend thelbësisht shumë konkurrues për të prodhuar, është shumë më lehtë të thuhet sesa të bëhet” të shkëputesh “nga ajo,” tha Kuijs.

E ardhmja e Kinës nuk është pa sfidat e saj. Analistët theksojnë se Presidenti i zgjedhur Joe Biden ka të ngjarë të ulë disi presionin mbi vendin pasi ai të marrë detyrën javën e ardhshme.

“Qeveria e Biden do të mbajë një qëndrim ndryshe, më pak luftarak dhe më të qëndrueshëm ndaj Kinës,” tha Kuijs. “Por politikisht nuk është e mundur që Biden të heqë tarifat për mallrat kineze në një kohë të shpejtë ”