70% e shqiptarëve të kthyer nga azili nuk gjejnë punë

126
People moved between tents which form an illegal camp of more than two hundred migrants, men, women and children, most from Albania, which is under the A6 motorway in Lyon October 12, 2013. REUTERS/Robert Pratta (FRANCE - Tags: POLITICS SOCIETY IMMIGRATION) - RTX148PS

Mbi një milion shqiptarë, ose 44% e popullsisë së përgjithshme aktuale të vendit, migruan në Shtetet Anëtare të BE-së nga 2008 në 2018, duke e bërë Shqipërinë vendin kryesor të origjinës në Ballkanin Perëndimor për migrantët në Bashkimin Europian.

Këto janë gjetjet e një raporti të botuar nga Instituti i Politikave Europiane të Kosovës, bazuar në të dhënat zyrtare të EUROSTAT. 1,249,706 shqiptarë u larguan nga vendi për në Shtetet Anëtare të BE, brenda një dekade (2008-2018). Ky numër arrin në 44% të popullsisë së përgjithshme të vendit në 2019.

Kurse më herët, një studim arriti në përfundimin se 7 nga 10 shqiptarë që kthehen nga azili dhe emigracioni nuk gjejnë dot punë në vend. Pjesa dërrmuese e të kthyerve i përkasin moshave 26-45 vjeç, kanë kryer vetëm arsimin fillor dhe janë të martuar ose pjesë e familjeve me numër të madh anëtarësh.

Pamundësia për të gjetur punë në vend dhe kërkesa për të plotësuar nevojat bazike të familjes janë faktorët që i shtyjnë ata drejt largimit, duke krijuar valën e madhe të azilkërkuesve shqiptarë në dyert e Europës.