Nesër do të lexoni/ Evdal Nuri: “I përkëdhelur jam me fat, që kam lindur në Berat…!”

1074
Kjo përkëdheli lind arsyeshëm, nga lashtësia e këtij qyteti mbi 2400-vjeçar. Nga arti e kultura e tij e veçantë. Nga begatia e tokës e njerëzit e tij të dashur. Nga vlerësimi që i bëhet nga agjencitë e huaja. Kohë më parë Berati është cilësuar si qyteti i dytë nga 30 qytetet më të bukura të Botës. Lista është përgatitur nga një shoqatë japoneze e agjentëve të udhëtimit. Tani, faqja e njohur aziatike e turizmit shkruan: “Evropa është e pasur edhe për qytetet unike dhe historike. Larg qyteteve të mëdha, në Berat gjen autenticitetin ndër shtatë qytetet e vogla më të bukur të Evropës”. Berati njihet si qyteti i “një mbi një dritareve”. Dritaret dhe qepenat e shtëpive të Mangalemit të lënë pa frymë. Ia vlen të ecësh më këmbë dhe të takosh banorët, të cilët jetojnë ende në muret mesjetare dhe t’u gëzohesh pamjeve të minareve dhe të kishave në luginën e Osumit”, shkruan micetimes.asia. Kuptohet na u bë qejfi të gjithëve ne që kemi lindur në Berat. Evropa ka mijëra qytete. S’ka kënaqësi më e madhe, që qyteti ku të ka “rënë koka”, të vlerësohet i dyti, midis të shtatëve (ndofta dhe i pari), por dhe i 70 përsëri është vlerësim. Kuzhina është e thjeshtë në Berat. Bli një shishe vere tek Tomi, Shyqua, Ajka apo tek Nova e të krijojnë një kënaqësi të pa shijuar më parë! Atje gjen bukë të ngrohtë, zemër të bardhë e gatime të veçanta që vetëm beratasit, dinë t’i servirin për të kënaqur vizitorët. 
1- Beratasit të ditur, me zemër të madhe, bujarë e mikpritës…Për më shumë lexoni nesër në Gazetën “Telegraf”
Sigal