Hametaj: Si e detyruan Ismail Qemalin të japë dorëheqje në janar të vitit 1914

743

Historiani Agim Hametaj rrëfen incidentin e Plakut të Vlorës me Beqir Grebenenë e gjeneralin holandez Davur

Vendimi për ardhjen e Princ Vidit dhe pushtimi i Vlorës nga rebelët e Haxhi Qamilit

 

Në vitin 1914, ndodhi dorëheqja e detyruar e Ismail Qemalit, njeriut që krijoi shtetin e parë shqiptar. Ishte ngjarje me ndikim për të gjithë shqiprinë… Rrebelët e Haxhi Qamilit e rrëzuan Flamurin e Ismail Qemalit… Më 25 dhjetor Vlora u pushtua nga ushtria italiane, ose siç njihet ndryshe, si ‘Pushtimi i parë nga Italia’. Për historianin Agim Hametaj ‘viti 1914, mund të quhet viti i mbrapsht jo vetëm për Vlorën, por për gjithë Shqipërinë’. Po si janë zhvilluar ngjarjet? Cilat janë lidhjet e Jorgji Çakos, xhaxhait të Andon Zako Çajupit, e roli i asaj çfarë kishte mbetur nga çeta e Çerçiz Topulli, në pushtimin e vlorës. Përse erdhi Princ Vidi në Vlorë në korrik të 1914 dhe çfarë e habiti atë më shumë në këtë qytet!? Këto e të tjera, nëpërmjet dokumenteve, i sjellë për ‘Telegraf’ historian Hametaj….

Shkrimin e plotë mund ta lexoni në brendësi të “Telegraf” print