Bojka Shanto: Nëntor 1943, Vasil Shanto në Jugosllavi si përfaqësuesi i PKSh-së

936

Ferit Fixha/ Rrëfimet e Bojka Shantos, një jetë midis legjendës dhe reales

 Nëntor 1943, Vasil Shanto në Jugosllavi si përfaqësuesi i PKSH-së

Nga fundi i nëntorit të vitit 1943, Vasil Shanto së bashku me shokun e tij, trimin Reshit Rusi, u nisën për në Jugosllavi. Vasili do të merrte pjesë si përfaqësuesi i PKSH-së dhe i Këshillit të Përgjithshëm Antifashist Nacionalçlirimtar të Shqipërisë në mbledhjen e dytë të Këshillit Antifashist Nacionalçlirimtar të Jugosllavisë. Nga sa ka përjetuar, dëgjuar dhe lexuar për rënien heroike të të vëllait, Vasilit, së bashku me shokët e tij, Bojka Gaqi (Shanto) tregon me dhimbje të thellë dhe me krenari të ligjshme: “Më 29 janar të vitit 1944, Vasili dhe Reshit Rusi, të shoqëruar nga Rifat Manjani dhe maqedonasi Naum Zafirofi, (që u ishte bashkëngjitur në Kolashin dhe që nëpërmjet Shqipërisë do kalonte në Maqedoni), u nisën nga Kolashini i Malit të Zi, qendër e shtabit partizan malazez, për t’u kthyer në Shqipëri.

 1 shkurt 1944, Vasil Shanto vritet në Vrakë

për më tepër lexoni Gazetën Telegraf