Zelensky takim me shefin e agjencisë atomike të OKB-së në Ukrainë

72
Sigal

Presidenti ukrainas Volodymyr Zelenskyy u takua të hënën me shefin e OKB-së për energjinë atomike, në jug të Ukrainës, ku diskutuan situatën e pasigurt në termocentralin bërthamor Zaporizhzhia.

Impianti, i cili është më i madhi në Evropë, ka humbur disa nga kabllot e tij të transmetimit të energjisë gjatë luftës së Rusisë dhe në shumë raste i është dashur të kalojë në gjeneratorë të urgjencës me naftë.

Drejtori i përgjithshëm i Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike me bazë në Vjenë, planifikon të vizitojë centralin, i cili mbahet nga forcat ruse, këtë javë. Agjencia ka staf të përhershëm të stacionuar në fabrikë.

Ai theksoi se situata në termocentral mbetet e tensionuar për shkak të militarizimit të zonës rreth tij dhe ndërprerjes së fundit në termocentral. Nuk ishte hera e parë që ndodh që kur forcat ruse e morën atë vitin e kaluar.

Të dy u takuan në qytetin e Zaporizhzhia, i cili është në territorin e kontrolluar nga ukrainas, rreth 50 kilometra (30 milje) në verilindje të centralit bërthamor me të njëjtin emër.