Xhaferi: Qeveria e Maqedonisë do të paraqitet javën e ardhshme

492
Qeveria e re e Maqedonisë, e përbërë nga Lidhja Social Demokrate e Zoran Zaevit dhe partitë shqiptare, do të dalë javën e ardhshme, duke e përfunduar ngecjen e gjatë, thotë kryetari i Kuvendit të Maqedonisë, Talat Xhaferi.

“Pres që brenda një apo dy ditësh ta marr programin e këtij kabineti dhe pastaj ta caktoj seancën e parlamentit për javën e ardhshme”, tha Xhaferi në një intervistë për agjencinë AFP, mbrëmë vonë.

Maqedonia i ka kaluar pothuajse dy vjet të krizës së zgjatur politike e ndonjëherë edhe të dhunshme, para se përfundimisht të bëhet transferi i pushtetit tek opozita shumëvjeçare, që tash duket e pashmangshme.

Këtë javë, presidenti i Maqedonisë, Gjorgje Ivanov, ia ka dhënë liderit të socialdemokratëve, Zoran Zaev, mandatin për formimin e qeverisë së re, e cila mbështetet edhe nga partitë shqiptare.

Partia e Zaevit dhe partitë aleate shqiptare i kanë fituar 67 vende në Kuvendin e Maqedonisë me 120 deputetë, nga zgjedhjet e mbajtura në dhjetor të vitit të kaluar.

Xhaferi i tha AFP-së se qeveria e re duhet të kërkoj mbështetje të gjërë parlamentare për ndryshimet, siç është ai për bërjen e shqipes gjuhë të dytë zyrtare, që është kërkesë kryesore e partive të pakicës shqiptare.

“Nuk mjafton vetëm nje shumicë e thjeshtë”, tha Xhaferi, meqë reformat kushtetuese kërkojnë mbështetje të dy të tretës së numrit të deputetëve.

Talat Xhaferi aktualisht ishte ballafaquar me kritika nga konservatorët për shkak se në tavolinën e tij të punës në kuvend e kishte vendosur një flamur të vogël shqiptar.

Ai i ka hedhur poshtë këto kritika duke thënë se flamuri është “simbol kombëtar i secilit shqiptar kudo që ai mund të jetë”.
Sigal