Vjosa Osmani: Brenda disa ditësh qartësohet çdo gjë mbi zgjedhjet në veri

85
Sigal

Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, tha të enjten se brenda dy tre ditësh do të qartësohet çdo gjë lidhur me zgjedhjet për pushtetin lokal në komunat veriore të vendit të banuara me shumicë serbe, të caktuara për t’u mbajtur me 18 dhjetor.

Mbajtja e tyre është vënë në pikëpyetje pas incidenteve të ditëve të fundit pas të cilave organizatat që vëzhgojnë proceset zgjedhore në Kosovë, thonë se mbajtja e zgjedhjeve në kushtet aktuale duket e pamundur.

Presidentja Osmani tha se është duke zhvilluar takime me institucionet e sigurisë në vend dhe se është në pritje të vlerësimit të tyre për situatën, në bazë të të cilës edhe Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mund të kërkojë nga presidentja shtyrjen e afatit të zgjedhjeve.

“Në qoftë se një kërkesë e tillë vjen, pasi t’i dërgohet vlerësimi i institucioneve të sigurisë KQZ-së, si presidente natyrisht që unë do ta bëjë vlerësimin tim dhe atë do ta ndaj me partitë politike, por patjetër duhet të ketë edhe konsensus, jo unanimitet të plotë meqë nuk kërkohet, por konsensus. Nëse ka konsensus nga shumica dërmuese e partive politike atëherë ky do të jetë vendim i përbashkët”, tha ajo.

Mbajtja e zgjedhjeve për pushtetin lokal në komunat e banuara me shumicë serbe, të parapara për 18 dhjetor, është vënë në pikëpyetje pas incidenteve të ditëve të fundit në zonë, që nxitën shqetësimin për rrezikun e përshkallëzimit të situatës.

Autoritetet në Kosovë i cilësuan incidentet sulme të organizuara nga bandat kriminale që veprojnë në veriun e vendit me mbështetjen e Serbisë. Ndërsa zyrtarë të Serbisë akuzuan autoritetet në Prishtinë për siç thanë vazhdimin e terrorit ndaj serbëve.

Shefi i sekretariatit të Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, Burim Ahmetaj, tha të enjten se anëtarët e Komisioneve Komunale Zgjedhore nga Mitrovica e Veriut, Zubin Potoku, Leposaviqi dhe Zveqani, kanë deklaruar se e kanë të pamundur të kryejnë punën e tyre.

“Ata theksojnë se e kanë të pamundur të veprojnë në një objekt që menaxhohet nga strukturat jo të komunës, është fjala për objektet në komunat respektive ku duhet të punohet. Gjithashtu sipas deklarimeve të anëtarëve të KKZ-së, ata nuk do të shkojnë në asnjë mënyrë në zyrë në këto rrethana pasi që është në pyetje siguria fizike në njërën anë dhe në anën tjetër është i pamundur funksionimi i KKZ-së duke pasur parasysh rrethanat e lartcekura”, tha ai.

Një pjesë e opozitës tashmë ka kërkuar mundësinë e shtyrjes së zgjedhjeve për shkak të situatës në veri, ndërsa diplomatët perëndimorë kanë shfaqur shqetësimin për mungesën e kushteve për mbajtjen e tyre.

Ambasadori amerikan në Prishtinë, Jeff Hovenier, takoi të enjten pasdite krerët e opozitës në Kosovë për të diskutuar mbi sigurinë dhe zgjedhjet në veri të vendit. /VOA