Trump vendos veton mbi projektligjin për sanksionet ndaj Turqisë / Blerja e sistemit rus S-400

231
Sigal

Presidenti amerikan në largim Donald Trump do të vendosë veton mbi projektligjin e ri të mbrojtjes të SHBA. Kjo pasi ai beson se Kina do të dalë fituese përmes saj .

Më 11 dhjetor, Senati në SHBA votoi pro projekt-ligjit të buxhetit të mbrojtjes për vitin 2021, ku  përfshihen sanksione kundër “Nord Stream 2” dhe Turqisë për blerjen e sistemit rus S-400 .

Fatura prej 740 miliardë dollarësh përfshin gjithashtu tërheqjen e 12,000 trupave nga Gjermania dhe parashikon shitje të mëtejshme të armëve në Ukrainë , si dhe një ndalim të bashkëpunimit ushtarak Rusi-SHBA.

Pas miratimit nga Senati, Trump ka 10 ditë për të vendosur nëse do të nënshkruajë projekt-ligjin ose do ta refuzojë atë (veton). Me refuzimin e paralajmëruar më parë, projektligji do të kthehet në Parlament.

Vetoja, megjithatë, mund të rrëzohet nga dy të tretat e votave si në Dhomën e Përfaqësuesve ashtu edhe në Senat. Nëse ndodh kjo, projektligji do të bëhet ligji i SHBA-ve.