Traktorët rrotullohen rreth Parisit, teksa fermerët rrisin presionin ndaj Macron

19
Sigal

Fermerët i futën traktorët e tyre në qendër të Parisit për të rritur presionin ndaj Presidentit Emmanuel Macron, i cili u ka premtuar atyre një takim në panairin e ardhshëm të bujqësisë në Francë për të diskutuar ankesat e tyre.

Salon de l’Agriculture, që hapet të shtunën, është afati de fakto për fermerët e zemëruar që thonë se duan garanci me shkrim nga qeveria për përmbushjen e kërkesave të tyre, ose do të vazhdojnë protestat e tyre.

Ankesat e tyre përfshijnë ato që ata i quajnë rregulla të rënduara mjedisore dhe kërcënimin e importeve të lira nga jashtë Bashkimit Evropian, dhe ata gjithashtu kërkojnë masa për të trajtuar të ardhurat e ulëta që shumë prej tyre ende vuajnë. Kryeministri Gabriel Attal nuk arriti t’i qetësonte ata me një sërë masash të shpallura të mërkurën, dhe të gjitha pamjet janë tani tek Macron, i cili është planifikuar të vizitojë panairin e bujqësisë siç është zakon për presidentët të shtunën. Të enjten, Macron tha se do të zhvillojë një debat atje ku do të përfshihen “të gjithë aktorët në botën e bujqësisë” për të “përvijuar të ardhmen” e sektorit.

Por nisma pati një fillim të vështirë kur Macron përfshiu grupin radikal të ekologjisë “Soulevements de la Terre” (Kryengritjet e Tokës), të cilin ministri i tij i brendshëm kohët e fundit u përpoq ta ndalonte me arsyetimin se ishin “eko-terroristë”. Pas protestave nga sindikatat e fermerëve, politikanë të opozitës dhe madje edhe nga brenda radhëve të qeverisë, grupi Soulevements u paftua shpejt pasi zyra e Macron tha se kishte pasur “një gabim”. Por dëmi u bë, me kreun e sindikatës më të madhe të fermave franceze FNSEA, Arnaud Rousseau, duke e quajtur iniciativën e Macron “cinike” dhe duke thënë se ai nuk do të ishte pjesë e “diçkaje që nuk lejon dialogun në kushte të mira”.

Edhe pa aktivistët, debati i së shtunës premtoi se do të ishte “gjakkuq”, parashikoi presidenti i panairit të bujqësisë Jean-Luc Poulain. Zyra e Macron tha se ai shpresonte për një debat që do të ishte “pa tabu, në një frymë republikane, por pa filtra”. Attal premtoi të mërkurën se do ta ngrejë bujqësinë “në statusin e një interesi themelor kombëtar”, duke përshkruar një projekt-ligj për bujqësinë e krijuar për të adresuar ankesat e fermerëve.

Por fermerët kanë vazhduar të bllokojnë autostradat dhe rrethrrotullimet, të vënë flakën gomave dhe të rrethojnë supermarketet, duke thënë se u duheshin më shumë. Autoritetet po e shohin lëvizjen e fermerëve “të vështirë për t’u kontrolluar” në disa pjesë të vendit, tha një burim policor për AFP. Rreth 30 traktorë hynë në qendër të Parisit duke u nisur për në Les Invalides, muzeun ushtarak dhe kalojnë një hedhje guri nga parlamenti francez dhe pikërisht përtej lumit nga pallati presidencial Elysee. Një kolonë e dytë pritej të hynte në kryeqytet më vonë të premten.

FNSEA pranoi se panairi i bujqësisë i këtij viti — një ngjarje kryesore vjetore për fermerët, publikun dhe politikanët — do të ishte “jashtëzakonisht politik” por tha se shpresojmë se do të ishte gjithashtu një “kohë festimi”.