Tërmeti në Greqi: Çfarë thonë sizmologët për fenomenin e rrallë të tërmeteve ‘binjake’

102
Sigal

Sizmologët   janë të shqetësuar pas tërmetit të djeshëm të fortë me madhësi 5.9 Rihter, që ndodhi në rajonin e Thesalisë, gati 24 orë pas tërmetit prej 6 Rihter në rajon.

Shkencëtarët janë në gatishmëri pasi 5.9 Rihter ishte një tërmet që ata nuk e prisnin dhe siç theksojnë nuk është një tërmet me madhësi 6 , por një tërmet i ri që erdhi nga një prishje e re që ishte e panjohur deri më tani.Tërmeti i ri i djeshëm me madhësi 5.9 të shkallës Rihter që ndodhi pak para orës nëntë të mbrëmjes shkaktoi shqetësim të madh për banorët e zonës më të madhe të Elasonës.

Presidenti i OASP, profesor i gjeologjisë në EKPA, Efthymios Lekkas  foli për protothema.gr rreth aktivizimit të një dege të panjohur të thyerjes që shkaktoi tërmetin e djeshëm në Elassona 4/03/2021 . ” Është një tërmet i veçantë në këtë kuptim, por mbetet në sekuencën pas tërmetit. Ne po shohim zhvillimin me shumë kujdes, veçanërisht në zonën në veri të fshatit Amouri “.

Siç deklaroi drejtori i Institutit Gjeodinamik, Akis Tselentis, dridhja është pjesë e sekuencës së pritshme të lëkundjeve. Sizmologu Gerasimos Papadopulos deklaroi se ai nuk pret një tërmet më të madh se ky. Sidoqoftë, Z. Papadopulos shtoi se ai është shumë i shqetësuar për efektet e dridhjeve të djeshme në një “zonë të plagosur”. Si sizmologët “shpjegojnë” fenomenin: Fenomeni i rrallë i tërmeteve “binjake” Sipas shkencëtarëve, ne jemi në një sekuencë të veçantë sizmike në zhvillim e cila është vërejtur përsëri në Greqi dhe konkretisht në 2014 në tërmetet e Kefalonia .

Drejtori i Kërkimit të Institutit Gjeodinamik Dr. Gerasimos Chouliaras  duke folur në protothema.gr shpjegoi se: ” Unë jam 31 vjet në Institutin e Gjeodinamikës në prognozën dhe studimin e tërmeteve. Për momentin kemi një sekuencë të veçantë sizmike, ku patëm një tërmet të ri pothuajse të njëjtën madhësi me tërmetin kryesor të Mërkurën. Fenomeni është përsëritur në të kaluarën e afërt, në 2014 në tërmetet e Kefalonia ku kemi pasur dy termete 6 rihter me një diferencë prej dhjetë ditësh.

Këtë fenomen e kemi hasur në zona të tjera sizmike në botë. Tërmetet e dyfishta kryesore janë diçka e veçantë por jo e panjohur, është një fenomen që është vërejtur nga sizmologë ekspertë.”

Image