Sigal

Rreth 58 për qind e meshkujve të dënuar në Suedi për përdhunim apo tentativë përdhunimi gjatë 5 viteve të fundit janë shtetas të lindur jashtë vendit.

Këto të dhëna publikoi televizioni kombëtar suedez “SVT”, i cili kishte shqyrtuar dhe numëruar të gjitha dënimet e dhëna nga gjykatat për të prezantuar në këtë mënyrë një panoramë të plotë të krimit në Suedi.

Por, Suedia ka pasur me mijëra raste të tjera përdhunimi të raportuara, për të cilat nuk ka asnjë të dhënë etnike. Emigracioni dhe krimi janë kthyer në problematikat kyçe gjatë fushatës për zgjedhjet e përgjithshme në Suedi. Votimi do të mbahet më 9 shtator.

Demokratët antiemigracion suedezë pritet të fitojnë terren, edhe pse kanë zbritur si forcë e tretë në sondazhin e fundit të opinionit publik.

Një program televiziv, i transmetuar këtë të mërkurë në “SVT”, bëri publik se numri i përgjithshëm i shkelësve përgjatë 5 viteve të fundit ka shkuar në 843. Prej tyre, 197 ishin nga Lindja e Mesme dhe Afrika e Veriut, ndërsa 45 vinin nga Afganistani.

“Jemi tejet të qartë në program, se kemi të bëjmë me një përqindje të vogël të njerëzve të ardhur nga jashtë që janë dënuar për përdhunim”, tha kryeredaktori Ulf Johansson për BBC-në.

Ai theksoi gjithashtu se numri i përdhunimeve të raportuara në Suedi ishte edhe më i lartë, kështu që nuk mund të nxirreshin konkluzione mbi rolin e emigrantëve në agresionet seksuale.

Në kohën kur Suedia pranoi numrin më të lartë të azilkërkuesve në vitin 2015, numri i rasteve të raportuara për përdhunim ra me 12 për qind. Në pikun e krizës së refugjatëve, rreth 160 mijë emigrantë mbërritën në vendin nordik, më shumë se në çdo vend tjetër të BE-së për frymë.

Rritja e numrit të emigrantëve ngriti gjithashtu dyshime mbi aftësinë e Suedisë për t’i integruar ata. Qeveria socialdemokrate e qendrës së majtë njoftoi shumë shpejt disa kufizime, e numri i të ardhurve të rinj ra dramatikisht.

Programi i “SVT”-së zbuloi gjithashtu se në rastet kur viktima nuk e njihte agresorin, përqindja e shkelësve të huaj ishte më shumë sesa 80%. Një ish-oficer policie i lindur në Afganistan tha për emisionin në fjalë se, disa të rinj afganë që kishin mbërritur në Suedi gjatë viteve të fundit, kishin pikëpamje që ndryshonin ndjeshëm nga ideja e suedezëve mbi barazinë gjinore e seksuale.