Studiuesit kinezë pretendojnë se koronavirusi filloi në Indi në verën e 2019

81

Studiuesit kinezë janë përballur me kritika nga shkencëtarë të tjerë pas pretendimeve se koronavirusi ka origjinën në Indi vitin e kaluar. Shkencëtarët nga Akademia Kineze e Shkencave arritën në përfundimin se Covid-19 ka gjasa të transmetohej nga kafshët tek njerëzit përmes ujit të ndotur në Indi në verën e vitit 2019 përpara se të përhapet në Wuhan, ku virusi u raportua për herë të parë. Profesori David Robertson, Shefi i Gjenomikës Virale dhe Bioinformatikës në Universitetin e Glasgow, i tha MailOnline se punimi ishte ‘shumë i gabuar’ dhe ‘nuk i shton asgjë kuptimit tonë të koronavirusit’. Z. Robertson tha: Qasja e autorit për të identifikuar sekuencat e virusit “më pak të mutuar” është … natyrshëm i njëanshëm.

‘Autorët gjithashtu kanë injoruar të dhënat e gjera epidemiologjike në dispozicion që tregojnë shfaqje të qartë në Kinë dhe që virusi u përhap nga atje.’ Pretendimet nga studiuesit kinezë vijnë në mes të përplasjeve të dhunshme midis Kinës dhe Indisë mbi një kufi të diskutueshëm në rajonin e Himalajeve. Tensionet në rritje midis dy vendeve arritën kulmin në një konfrontim fatal këtë qershor dhe marrëdhëniet kanë vazhduar të përkeqësohen që nga ajo kohë.

Në hulumtimin e tyre, ekipi kinez ekzaminoi se si virusi mutohet si një mënyrë për të gjetur origjinën e tij. Të gjitha qelizat mutohen ndërsa riprodhohen, me ndryshime të lehta të ADN-së që ndodhin çdo herë – dhe shkencëtarët argumentojnë se duke gjetur kampionin me më pak mutacione, mund të identifikohet versioni origjinal i virusit. Sipas studimit të tyre, kjo metodë provon se virusi i gjetur në Wuhan nuk është versioni më i hershëm. Ata sugjerojnë që Covid-19 mund të ketë origjinën në më shumë se tetë vende të tjera: Bangladeshi, SHBA, Greqia, Australia, India, Italia, Republika Çeke, Rusia ose Serbia. Autorët shkruan: ‘Nga maji deri në qershor 2019, vala e dytë e nxehtësisë e regjistruar më e gjatë ishte inatosur në pjesën veriore-qendrore të Indisë dhe Pakistanit, e cila krijoi një krizë serioze uji në këtë rajon. ‘Mungesa e ujit bëri që kafshët e egra si majmunët të përfshihen në luftën vdekjeprurëse për ujin mes tyre dhe me siguri do të kishin rritur mundësinë e ndërveprimeve midis kafshëve njerëz-egër. ‘Ne spekuluam që transmetimi [nga kafsha te njeriu] i SARS-CoV-2 mund të shoqërohet me këtë valë të pazakontë nxehtësie.’ Marc Suchard, një ekspert nga Universiteti i Kalifornisë, i tha South China Morning Post se metoda e shkencëtarëve kinezë ‘nuk ka gjasa të japë pasardhësin.’ Një tjetër studiues me qendër në Mbretërinë e Bashkuar tha se ai është ‘skeptik’ ndaj gjetjeve të raportuara në studim.

Koronavirusi u identifikua për herë të parë në Kinë dhjetorin e kaluar. Ai u përhap me shpejtësi në të gjithë vendin, përpara se tu përhapte nëpër botë dhe të rezultonte në një pandemi. Askush nuk ka qenë në gjendje të identifikojë personin e parë që ka kapur virusin, që do të thotë se aktualisht është e pamundur të përcaktohet saktësisht se kur ose ku ka ndodhur infeksioni i parë. Organizata Botërore e Shëndetësisë ka filluar hetimet në Kinë në një përpjekje për të zbuluar origjinën e sëmundjes, por agjencia e KB ka paralajmëruar se është një ‘enigmë që mund të duhen vite për t’u zgjidhur’.