Studimi/ Më shumë se 107,000 amerikanë vdiqën nga mbidoza vitin e kaluar

90
Sigal

Më shumë se 107,000 amerikanë vdiqën nga mbidoza e drogës vitin e kaluar, duke vendosur një rekord për epideminë në rritje të mbidozës në vend, tha sot Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, një rritje prej 15 për qind krahasuar me rekordin e mëparshëm të vendosur një vit më parë.

Numri i vdekjeve nga mbidoza në Shtetet e Bashkuara është rritur për më shumë se dy dekada.

Rritja filloi në vitet 1990 me mbidoza të qetësuesve opioidë, të ndjekur nga valët e vdekjeve nga mbidozat e heroinës dhe së fundmi nga fentanili i paligjshëm.

Vitin e kaluar, mbidozat e fentanilit dhe drogave të tjera tejkaluan 71,000 raste, 23 për qind më shumë se një vit më parë. Kishte gjithashtu një rritje prej 23 për qind të vdekjeve nga mbidoza e kokainës dhe kristal meta (metamfetamina) dhe stimuluesit e tjerë me 34 për qind.

Vdekja nga mbidoza shpesh i atribuohet përdorimit të më shumë se një ilaçi.

Disa njerëz marrin më shumë barna dhe fentanili me kosto të ulët po përdoret gjithnjë e më shumë në vend të barnave të tjera, shpesh pa dijeninë e klientëve.

Ne kemi shumë më tepër njerëz, përfshirë ata që përdorin drogë herë pas here, madje edhe adoleshentët, të ekspozuar ndaj këtyre substancave të fuqishme që mund të shkaktojnë mbidozë edhe me ekspozim relativisht të ulët”, thuhet në deklaratë.