‘Sputnik’: Kosova në gatishmëri, një luftë e re ballkanike është duke u përgatitur

221
Departamenti i Shtetit të Bashkuara të Amerikës ka alarmuar qytetarët amerikanë për rrezikun e shtuar të sulmeve terroriste në Kosovë, veçanërisht gjatë Festës së Pashkëve dhe i paralajmëroi ata të “tregonin kujdes në festimet dhe në ngjarjet rreth festimeve katolike dhe ortodokse të Pashkëve”.

Paralajmërimi pasoi me arrestimin dhe dëbimin e Marko Gjuriç, drejtor i Zyrës së qeverisë serbe për Kosovën, e kjo rriti tensionet midis Kosovës dhe Serbisë, shkruan ‘Sputnik’. Njëkohësisht, kryeministri i Republikës së Kosovës, Ramush Haradinaj, ‘ngriti tensionet’ kur tha se do të ketë arrestime për ata që do të shpallnin Asiciacionin e Komunave Serbe në mënyrë të njëanshme, transmeton lajmi.net.
Marko Gjuriç iu përgjigj kësaj duke thënë se njerëzit në pushtet në Prishtinë po përgatiten për një luftë. Në një intervistë për ‘Sputnik’, ish-kreu i inteligjencës ushtarake serbe, Momir Stojanoviç, ka thënë se asgjë në Kosovë nuk ndodh pa një ‘dremitje’ nga Uashingtoni. Ai gjithashtu përmendi dallimet personale midis Haradinajt dhe presidentit të Kosovës Hashim Thaçi. “Haradinaj është një ushtarak dhe si i tillë, ai mund të jetë një kërcënim për sigurinë. Thaçi ka një kokë më të ftohtë, edhe pse ai është gjithashtu ekstremist”, ka thënë Stojanoviç. Ai ka shtuar se Serbia duhet të apelojë ndaj bashkësisë ndërkombëtare që ta detyrojë Prishtinën të ndërpresë retorikën e saj luftuese dhe të rifillojë një dialog.
Kur u pyet se ku qëndron kërcënimi kryesor për paqen në Kosovë, Stojanoviç ka thënë se Forcat e Sigurisë të Kosovës që Prishtina dëshiron t’i kthej në një ushtri të plotë, ka një arsenal mbresëlënës të armëve moderne dhe një qasje në bazat e KFOR-it. “Forca e Sigurisë së Kosovës prej 4000 burrave të regjistruar dhe 2500 rezervistëve është vendosur përgjatë gjithë gjatësisë së kufirit të vendit. Ekspertët besojnë, megjithatë, se në rast të një krize, “qelizat e gjumit” të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës , mund të dalin gjallë dhe të përdorin arka të shumta që kanë ekzistuar në republikë që nga koha e operacioneve të tyre terroriste në viteve 199”. Ai shtoi se sipas vlerësimeve të ndryshme, shqiptarët etnikë që jetojnë në Ballkan mund të bashkojnë një forcë të armatosur prej 160,000 trupash me katër divizione në Kosovë, Maqedoni, Mal të Zi dhe Greqi veriore.
Stojanoviç beson se Shtetet e Bashkuara po përdorin dëshirën e shqiptarëve për një Shqipëri të Madhe që bashkon të gjithë shqiptarët në një shtet si një lloj kalimi të kalit të Trojës për të shërbyer agjendën politike të Uashingtonit në rajon.