Spitali britanik: Udhëzime për zbulimin dhe parandalimin e coronavirusit

193
Sigal

Spitali britanik ST George’s, që është themeluar më 1733 dhe është një nga spitalet më të mëdha në Britani e në Evropë, i ka dërguar personelit të vet një letër të brendshme ku jepen udhëzimet për zbulimin dhe parandalimin e coronavirusit

Zbulimi i virusit:

Mënyra më e thjeshtë për të dalluar coronavirusin nga një ftohje e zakonshme është që infeksioni COVID-19 nuk shkakton një hundë të ftohtë ose kollitje si te ftohja, por shkakton një kollë të thatë dhe të ashpër.

Virusi zakonisht vendoset së pari në fyt duke shkaktuar inflamacion dhe një ndjenjë të tharjes. Kjo simptomë mund të zgjasë 3 deri 4 ditë.

Virusi zakonisht udhëton përmes lagështisë të pranishme në rrugët e frymëmarrjes, zbret në trake dhe vendoset në mushkëri, duke shkaktuar pneumoni që zgjat rreth 5 ose 6 ditë.

Pneumonia manifestohet me ethe të larta dhe vështirësi në frymëmarrje. Simptomat e Ftohjes së zakonshme nuk paraqiten, por mund të ketë një ndjesi ngufatjeje. Në këtë rast, mjeku duhet të thirret menjëherë.

Ekspertët sugjerojnë të bëni këtë verifikim të thjeshtë çdo mëngjes: Merrni frymë thellë dhe mbajeni frymën tuaj për 10 sekonda. Nëse kjo mund të bëhet pa u kollitur, pa vështirësi, kjo tregon se nuk ka fibrozë në mushkëri, gjë që tregon se nuk ka infeksionit.

Rekomandohet ta bëni këtë kontroll çdo mëngjes për të ndihmuar në zbulimin e infeksionit.

Parandalimi:

Virusi urren nxehtësinë dhe vdes nëse u ekspozohet temperaturave më të larta se 27° C. Prandaj, duhet të konsumohen me bollëk gjatë ditës pijet e nxehta siç janë çajrat, supat ose thjesht uji i nxehtë. Këto lëngje të nxehta vrasin virusin treten lehtë.

Shmangni pirjen e ujit me akull ose pijet e ftohura me kubëza akulli.

Sigurohuni që goja dhe fyti të jenë gjithnjë të lagura, të mos thahen kurrë. Duhet të pini një gllënjkë uji të paktën në çdo 15 minuta. PSE? Edhe kur virusi hyn përmes gojës në ujë ose lëngje të tjera, ai do të rrjedhë vrullshëm nëpër ezofag drejtpërdrejt në stomak, ku acidet e lukthit e shkatërrojnë virusin.

Nëse nuk ka ujë të mjaftueshëm, virusi mund të kalojë në trake dhe nga atje në mushkëri, ku është shumë i rrezikshëm.

Ata që kanë mundësi, duhet të rreziten. Rrezet UV të diellit vrasin virusin dhe vitamina D është e mirë për ju.

Coronavirusi ka një dimension të madh (diametri prej 400-500 nanometra) kështu që maskat për fytyrë mund ta ndalojnë atë, nuk janë të nevojshme maskat speciale për fytyrën në jetën e përditshme.

Kur virusi është në sipërfaqe të fortë, ai mbijeton rreth 12 orë, prandaj kur preken sipërfaqe të forta siç janë dyert, pajisjet, parmakët, etj, duart duhet të lahen plotësisht dhe /ose të dezinfektohen me xhel alkoolik.

Virusi mund të jetojë në rroba dhe faculeta prej 6 deri në 12 orë. Detergjentet e zakonshme mund ta vrasin atë. Gjërat që nuk mund të lahen duhet të ekspozohen në diell dhe virusi do të vdesë. Transmetimi i virusit zakonisht ndodh nga infeksioni i drejtpërdrejtë, duke prekur pëlhurat, faculetat ose materialet në të cilat është i pranishëm virusi.

Larja e duarve është thelbësore.

Virusi mbijeton në duart tona vetëm rreth 10 minuta. Për atë kohë mund të ndodhin shumë gjëra, fërkimi i syve, prekja e hundë sapo buzëve. Kjo lejon që virusi të futet në fytin tuaj. Prandaj, për të mirën tuaj dhe të mirën e të gjithëve, lani duart shumë shpesh dhe dezinfektojini ato. Ju mund të shpërlani fytin me solucione dezinfektuese (d.m.th Listerinë ose Peroksid hidrogjeni) që eliminojnë ose minimizojnë sasinë e virusit që mund të futet në fyt. Duke vepruar kështu largoni virusin përpara se të zbresë në trake dhe më pas në mushkëri. Dezinfektoni gjërat që i prekni shpesh: Telefonin, tastierën, mausin, timonin e makinës, dorezat e dyerve, etj.