SHBA po diskuton futjen e forcave operacionale në Kiev për të mbrojtur ambasadën

93
Sigal

Administrata Biden po diskuton dërgimin e mundshëm të forcave të operacioneve speciale (SOF) në Ukrainë për të ndihmuar në ruajtjen e Ambasadës së SHBA në Kiev, sipas disa zyrtarëve amerikanë. Ideja e përdorimit të SOF është në faza shumë paraprake dhe ende nuk i është paraqitur presidentit Joe Biden për një vendim, raporton CNN.

Ambasada u rihap javën e kaluar pasi ishte mbyllur për rreth tre muaj. Për momentin, ambasada dhe numri i kufizuar i personelit të saj mbrohen nga zyrtarë të sigurisë diplomatike të Departamentit të Shtetit. Diskutimi përqendrohet rreth asaj nëse nevojitet një rritje e sigurisë nëse rritet numri i personelit dhe nëse SOF është i pajisur më së miri për të përmbushur këto kërkesa.

Marinsat amerikanë zakonisht ruajnë ambasadat amerikane në mbarë botën, por në Kiev, për momentin, ekziston një marrëveshje e përgjithshme që personeli tipik i rojeve të ambasadës së Korpusit të Marinës mund të mos jetë i përshtatshëm për tablonë e pasigurt të sigurisë në Ukrainë pa forca shtesë, thonë zyrtarët.

SHBA nuk beson se Rusia do të sulmonte haptazi Ambasadën. Por shqetësimi është se mbrojtja ajrore ose raketat ruse mund të synojnë pa dashje kompleksin dhe situata mund të përshkallëzohet në mënyrë dramatike, thonë zyrtarët.

Gjithashtu, zyrtarët amerikanë thonë se Rusia ka një mirëkuptim të plotë mbi baza zyrtare që SHBA përdor personelin ushtarak për të ruajtur ambasadat e saj në mbarë botën dhe çdo prani nuk duhet të shihet si shkallëzuese. Megjithatë, një futje e forcave amerikane në Ukrainë mund të ngrejë shqetësime se mund të çojë në një perceptim të përshkallëzimit të SHBA-së pasi Presidenti Biden ka qenë i bindur se trupat tokësore amerikane nuk do të luftojnë në Ukrainë.

Shqetësimi është nëse forcat e operacioneve speciale hyjnë në Ukrainë, atëherë SHBA duhet të jetë në gjendje të sigurojë një mjet të shpejtë për t’i nxjerrë ata dhe personelin e ambasadës nga Ukraina në një krizë. Aktualisht opsionet e vetme janë transporti me automjet ose hekurudhor deri në kufi.