Republika Çeke kërkon trupa amerikane në territorin e saj për shkak të sulmit të Rusisë në Ukrainë

99
Sigal

Ministrja çeke e Mbrojtjes Jana Chernohova tha se gjatë vizitës së saj në Uashington në mes të prillit, ajo do të nisë negociatat për vendosjen e trupave amerikane në Republikën Çeke, ndoshta duke ndjekur shembullin e Sllovakisë, ku SHBA përdor dy baza ushtarake sllovake sipas një marrëveshjeje dypalëshe.

“Në takimin dypalësh me ministrin amerikan Lloyd Austin dua ta hap edhe atë temë. Nuk dua të flas për detaje specifike, por mendoj se do të ishte e rëndësishme për ne që të përgatisim një marrëveshje. Mund të duhet kohë që të dyja palët ta pranojnë atë”, tha Chernohova për edicionin çek të Denjik N. për fundjavën.

Megjithatë, kryeministri Petr Fijala paralajmëroi se vendosja e ushtarëve amerikanë në Republikën Çeke nuk është një çështje që mund të vendoset nga qeveria, por se ajo duhet të miratohet nga të dy dhomat e parlamentit çek.

“Ne po kërkojmë të gjitha mënyrat për të garantuar sigurinë tonë, për të forcuar krahun lindor të NATO-s dhe për të pasur sukses në luftimin e një politike të tillë agresive siç po demonstron sot Rusia e Vladimir Putinit”, tha kryeministri i Fijalas për shërbimin televiziv publik çek CT.

Kërkesat për hapjen e një baze amerikane në Republikën Çeke u dëgjuan të shtunën në kongresin e Partisë Civile Demokratike Fialina, ku Kryeministri u zgjodh pothuajse unanimisht nga të 510 delegatët e vlefshëm për të udhëhequr partinë për dy vitet e ardhshme.

Ish-ministri i Mbrojtjes, nënkryetari i Partisë Civile Demokratike, Aleksandar Vondra, shprehu inat për mungesën e një baze ushtarake amerikane në Republikën Çeke.

“Nuk mund të mos e vërej se na mungon baza amerikane. A e keni vënë re se si dy ditë më parë dy B-52 të mrekullueshëm u ulën në aeroportin ushtarak Mosnov afër Ostravës? Tani është koha për ta bërë këtë,” tha Vondra. duartrokitje të delegatit.

Alexander Vondra është një ish avokat kryesor i vendosjes së radarëve amerikanë në zonën Brda në jug të Pragës si pjesë e mburojës amerikane kundër raketave, të cilën çekët po e demonstrojnë sepse nuk duan asnjë trupë të huaj në vendin e tyre, dhe në fund dhe mbeti vetëm baza e raketave në veri të Polonisë.