Rekordi i pasojave të Covid / 10 milionë persona me probleme mendore

319
Sigal

Kriza e koronavirusit përbën kërcënimin më të madh për shëndetin mendor që nga lufta e dytë botërore, me ndikimin që do të ndihet për vite edhe pasi virusi të vihet nën kontroll, ka thënë psikiatri kryesor i Mbretërisë së Bashkuar.

Dr Adrian James, presidenti i Kolegjit Mbretëror të Psikiatërve, tha se një kombinim i sëmundjes, pasojave të saj shoqërore dhe atyre ekonomike po japin një efekt të thellë në shëndetin mendor që do të vazhdonte shumë kohë pasi të vihet frenohet epidemia.

The Guardian shkruan se deri në 10 milion njerëz, përfshirë 1.5 milion fëmijë, mendohet se kanë nevojë për mbështetje të re ose shtesë të shëndetit mendor si rezultat i drejtpërdrejtë i krizës.

Parashikimi vjen ndërsa virusi rritet në Britaninë e Madhe dhe thekson nevojën për një plan që siguron atytre që preken nga sëmundje mendore ose shohin përkeqësimin e kushteve ekzistuese të kenë akses të shpejtë në mbështetje efektive në vitet në vijim.

“Kjo do të ketë një efekt të thellë në shëndetin mendor”, tha James. “Ndoshta është goditja më e madhe për shëndetin mendor që nga lufta e Dytë Botërore. Nuk ndalet kur virusi është nën kontroll dhe kur ka pak njerëz në spital. Duhet të keni nevojë për të financuar pasojat afatgjata “.

Kërkesa për shërbime të shëndetit mendor u rrëzua në fillim të pandemisë ndërsa njerëzit qëndronin larg operacioneve të mjekut dhe spitaleve, ose mendonin se trajtimi i këtij lloji ishte i padisponueshëm. Por rënia u pasua nga një rritje e njerëzve që kërkonin ndihmë që nuk tregon shenja të zbutjes.

Lexo edhe :  Kejdi Mehmetaj : Rama nuk është i interesuar të mbrojë të drejtat tona kombëtare

Shifra e përgjithshme përfshin 1.5 milion fëmijë në rrezik ankthi dhe depresioni u shkaktua ose u përkeqësua nga izolimi shoqëror, karantina ose shtrimi në spital ose vdekja e anëtarëve të familjes.