“Po kërcënohet siguria kombëtare”, ngrihet alarmi në Angli: U zhdukën miliona stërlina nga llogaritë bankare

64
Sigal

Mashtrimi në Mbretërinë e Bashkuar është rritur në një nivel ku paraqet një “kërcënim për sigurinë kombëtare”, sipas organit kryesor bankar, me 754 milion £ të vjedhura nga klientët e bankave gjatë gjysmës së parë të këtij viti – një rritje 30% në të njëjtën periudhë në 2020

UK Finance tha se mashtruesit kishin përfituar nga pandemia e koronavirusit, me kriminelët që synonin fëmijët e moshës 14 vjeçare përmes mediave sociale për t’u bërë ‘mushka’ parash.

Humbjet nga mashtrimet e transfertave bankare u rritën me 71% në 355 milion £ gjatë gjysmës së parë të vitit – pothuajse 2 milion £ në ditë. Kishte gjithsej 106,164 raste të një mashtrimi të tillë, ekuivalent me 12 persona që mashtroheshin çdo gjysmë ore.

Kishte gjithashtu një rritje të dukshme në përdorimin e kuletave të kriptomonedhës për të lëvizur shpejt paratë e vjedhura jashtë sistemit bankar.

Organet për mbrojtjen e konsumatorit thonë se bankat shpesh gabimisht përpiqen të hedhin fajin për mashtrimin tek klientët e tyre. Sidoqoftë, UK Finance tha se shumica e veprimtarisë kriminale po zhvillohej jashtë sistemit bankar dhe u bëri thirrje kompanive të mëdha të teknologjisë të bëjnë më shumë për të ndaluar mashtrimet që po kryhen në platformat e tyre.

Në vitet e mëparshme, humbjet më të mëdha kanë përfshirë kartat e debitit dhe të kreditit që përdoren për të kryer mashtrime, por këtë vit mashtruesit e përqendruan aktivitetin e tyre në mashtrimet e autorizuara të pagesave.

Kjo shpesh përfshin llogari të postës elektronike që hakohen në mënyrë që të mashtrojnë individët dhe bizneset të dërgojnë para në llogaritë bankare të operuara nga kriminelët që paraqiten si klientë të vërtetë.

Ndonjëherë përfshin njerëz që blejnë një pronë ose kanë kryer punë ndërtimore dhe duhet të bëjnë një pagesë të konsiderueshme si rezultat, edhe pse përfshin gjithashtu shumë raste kur kriminelët paraqiten si kompani shpërndarëse, njerëz që kërkojnë romanca ose firma investimi.

Mashtrimet
Kriminelët nuhatën frikën e njerëzve për pandeminë dhe pretenduan se ishin nga organizata të besuara si NHS ose departamentet qeveritare për të dërguar mesazhe mashtruese dhe email-et u rritën me 123% në gjashtë muajt e parë të 2021 në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Humbjet e mashtrimit në investime, ndërkohë, u rritën 95% pasi kriminelët shfrytëzuan mjedisin me normë të ulët interesi për të postuar reklama në mediat sociale duke ofruar kthime të larta.

“Ne gjithashtu pamë ndryshime në mënyrën sesi kriminelët lëviznin paratë e vjedhura,” tha UK Finance. “Ata shënjestruan njerëz të moshës 14 vjeç përmes platformave të mediave sociale për t’u bërë mushka parash, ku llogaria e tyre bankare përdoret për pastrimin e parave të vjedhura.”

Ai vazhdoi duke thënë se “mashtrimi tani është në një nivel ku paraqet një kërcënim për sigurinë kombëtare”. UK Finance po kërkon veprim të koordinuar nga qeveria në të gjithë sektorët për të trajtuar problemin, përfshirë sigurimin që i gjithë krimi ekonomik të sillet brenda fushëveprimit të së sigurisë në internet.

Shumica e parave të humbura nga viktimat e mashtrimit të transferit bankar ende nuk po rimburson. “Kjo situatë e turpshme ngre pyetje serioze në lidhje me përgjigjen e rregullatorit të pagesave dhe sjelljen e bankave që shumë shpesh gabimisht përpiqen të fajësojnë klientët e tyre,” shtohet në deklaratën e UK Finance.