Partitë separatiste fitojnë zgjedhjet legjislative në Katalonjë

507
Partitë pro pavarësisë kanë shpallur fitore në zgjedhjet rajonale të Katalonjës.
Me pothuajse të gjitha votat e numëruara, tre partitë kryesore separatiste festuan duke fituar një shumicë në parlament.
“Neni 155 është i vdekur,” tha ish-kryetari katalanas Junsi për Catalunya, Carles Puigdemont.
Marta Rovira e Esquerra Republicana de Catalunya (e Majta Republikane e Katalonjës), tha se “qytetarët kanë votuar kështu që qeveria në mërgim është në gjendje të kthehet”.
Ndërkohë, Unionist Ciudadanos festoi fitoren e saj si partia më e madhe e vetme në parlament.
Rezultatet erdhën pas një zgjedhjeje rajonale të thirrur nga Madrid pas referendumit të diskutueshëm të pavarësisë së Katalonjës.
Votimi i menjëhershëm ka vendosur partitë pro pavarësisë kundër atyre që duan që Katalonia të mbetet një rajon gjysmë autonom i Spanjës.
Votimi u thirr nga Kryeministri spanjoll Mariano Rajoy në fund të tetorit, kur qeveria qendrore e Spanjës mori kontrollin e Katalonjës dhe shkarkoi qeverinë e saj.
Masa ndoqi një referendum për pavarësinë, i cili konsiderohej i paligjshëm nga Madridi dhe një deklaratë e njëanshme e pavarësisë.
Prej 6, pjesëmarrja ishte një rekord prej 68.01 përqind.
Sondazhet e lëshuara përpara zgjedhjeve sugjeruan se asnjë nga gjashtë partitë në parlamentin katalanas nuk do të arrinte shumicën prej 68 vendesh.
Analistët presin javë bisedime koalicioni midis partive politike nëse vota nuk është përfundimtare.