Paralajmërimi / Njerëzimi po përballet me një luftë të re, rrezikon të shkatërrojë të ardhmen tonë

88

Njerëzimi po përballet me një luftë të re, të paparë në histori, ka paralajmëruar sekretari i përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, i cili rrezikon të shkatërrojë të ardhmen tonë përpara se të kemi kuptuar plotësisht rrezikun.

Mesazhi i zymtë nga António Guterres ndjek një vit trazirash globale, me pandeminë e koronavirusit, duke bërë që qeveritë të mbyllin vende të tëra për muaj me radhë, ndërsa zjarret, uraganet dhe stuhitë e fuqishme kanë ‘plagosur’ globin.

“Njerëzimi po bën luftë me natyrën. Kjo është vetëvrasje. Natyra gjithnjë e kthen prapa – dhe tashmë po e bën këtë me forcë dhe tërbim në rritje. Biodiversiteti po shembet. Një milion specie janë në rrezik zhdukjeje. Ekosistemet po zhduken para syve tanë. Aktivitetet njerëzore janë rrënja e shkuarjes drejt kaosit. Por po veprimi njerëzor mund të ndihmojë për ta zgjidhur atë “, tha ai.

Ai renditi ‘plagët’ e shkaktuara nga njerëzit në botën natyrore: përhapjen e shkretëtirave; ligatinat e humbura; pyjet e prera; oqeane të mbipeshkuar dhe të mbytur me plastikë; shkëmbinj nënujorë koralë që vdesin; ndotja e ajrit që vret 9 milion njerëz në vit, më shumë se pandemia aktuale; dhe fakti që 75% e sëmundjeve infektive, si Covid-19, vijnë nga kafshët.

“Ne kemi nevojë qëtë gjitha qeveritë t’i përkthejnë zotimet e tyre në politika, plane dhe synime me afate kohore specifike. Kjo do të sigurojë siguri dhe besim për bizneset dhe sektorin financiar për të investuar për zero neto”, shtoi ai.