OBSH akuzon Kinën: Hetuat shumë pak për të zbuluar origjinën e COVID

31
Sigal

Zyrtarët kinezë bënë “pak” në lidhje me hetimet epidemiologjike për origjinën e pandemisë Covid-19 në Wuhan në tetë muajt e parë pas shpërthimit, sipas një dokumenti të brendshëm të Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Sipas “The Guardian”, përmbledhja e brendshme e raportit të OBSH-së, gjithashtu shkruan se ekipi që u takua me homologët kinezë si pjesë e një misioni për të ndihmuar në gjetjen e origjinës së virusit mori informacione të pakta të reja në atë kohë dhe nuk iu dha asnjë dokument ose të dhëna me shkrim gjatë diskutimeve të gjera me zyrtarët kinezë.

Raporti nga vera e kaluar, i cili u shkrua ndërsa nivelet globale të infeksionit arritën në 20 milion, ofron njohuri të reja se si shkencëtarët e OBSH-së duket se janë penguar në përpjekjet e tyre të hershme për të studiuar shpërthimin në Kinë.

Zbulimi vjen pasi administrata e Biden kohët e fundit lëshoi ??një deklaratë në lidhje me shqetësimet e saj mbi bashkëpunimin kinez në studimin e sëmundjes.

Në përmbledhjen e tij, raporti tha se misioni filloi me një karantinë dy-javore të ndjekur nga 10 ditë takime ballë për ballë me ministritë përkatëse, duke përfshirë komisionin kombëtar të shëndetësisë, administratën shtetërore për rregullimin e tregut, ministrinë e bujqësisë dhe punët rurale dhe agjenci të tjera përfshirë Institutin e Virologjisë në Wuhan.

“Pas diskutimeve të gjera dhe prezantimit nga homologët kinezë, duket se pak është bërë në drejtim të hetimeve epidemiologjike rreth Wuhan që nga janari 2020. Të dhënat e paraqitura gojarisht jepnin disa detaje më shumë sesa ato që u prezantuan në takimet e komitetit të urgjencës në janar 2020. Asnjë prezantim në PowerPoint nuk u bë dhe asnjë dokument nuk u nda”,- tha raporti.