Një nga 13 kopjet e botimit të parë të Kushtetutës Amerikane shitet për 43 milionë dollarë

87
Sigal

Një nga kopjet e rralla të botimit të parë të shtypur të Kushtetutës së SHBA-së është shitur të premten në shtëpinë e ankandeve Sotheby’s në Nju Jork për 43.2 milionë dollarë, që është shuma më e madhe e realizuar në shitjet në ankand për një dokument apo libër.

Blerësi është themeluesi dhe drejtori ekzekutiv i fondit të mbrojtjes shumëkombëshe “Citadel”, Kenner Griffin, i cili njoftoi se do ta huazojë dokumentin në muzeun në Bentonville, Arkansas, ku do të ekspozohet për disa kohë.

Në ankand, Griffin arriti të mposhtte një grup prej 17,000 entuziastësh të kriptomonedhave, të cilët arritën të mbledhin para në mbarë botën për të blerë Kushtetutën.

“Kushtetuta është një dokument i shenjtë që ofron të drejta për të gjithë amerikanët dhe të gjithë ata që kanë aspiratën për të qenë. Kjo është arsyeja pse qëllimi im ishte të sigurohesha që kjo kopje të jetë e disponueshme për të gjithë amerikanët në muzetë tanë dhe vendet e tjera publike”, tha Griffin, raportoi AP.

Zëdhënësja e Muzeut Bentonville, Olivia Walton tha se ata ishin të nderuar që patën mundësinë të ekspozonin një nga dokumentet më të rëndësishme në historinë amerikane.

Muzeu u themelua në vitin 2011 nga Alice Walton, në pritje të themeluesit të “Walmart”, Sam Walton.

Dokumenti që Griffin bleu është një nga 13 kopjet e njohura të botimit të parë të Kushtetutës Amerikane dhe një nga dy që janë në pronësi private.

Është shitur për herë të fundit në vitin 1988, kur koleksionisti Howard Goldman e bleu për 165,000 dollarë.

Rekordi i mëparshëm për një libër apo dorëshkrim ishte i vitit 1994, kur Bill Gates bleu “Codex Leicester” të Leonardo da Vinçit për 30.8 milionë dollarë.