Mijëra bullgarë protestojnë prej 22 ditësh kryeministrit. Kërkesat që ata kanë

57

Mijëra persona vijojnë prej ditësh protestat në kryeqytetin bullgari, Sofje, duke kërkuar dorëheqjen e kryeministrit Bejko Borissov.

Disa mijëra kryesisht të rinj kanë dalë çdo ditë në protestë që nga fillimi i korrikut, duke akuzuar kryeministrin Borissov për dështimin për të luftuar korrupsionin endemik që gërryen zbatimin e ligjit.

Demonstratat po zhvillohen gjithashtu në qytete më të mëdha. Borissov, 61-vjeçar, i cili ka mbizotëruar jetën politike të Bullgarisë në dekadën e kaluar, është zotuar të qëndrojë në detyrë deri në mars të vitit të ardhshëm, kur do të jenë zgjedhjet e rregullta.

Borissov shkarkoi ministrat kryesorë për të treguar se kabineti i tij nuk po funksionon nën ndikimin e interesave private, por riorganizimi nuk arriti të ndalë zemërimin e publikut me rrënjë të thella me korrupsion të përhapur në vendin më të varfër të Bashkimit Evropian.

Dy çadra të mëdha dhe cadra verore bllokuan rrugën qendrore përpara ndërtesës së qeverisë, ku mijëra u mblodhën për 22 net rresht,  duke kërkuar gjithashtu shkarkimin e kryeprokuroritë të vendit.

“Unë jam e kënaqur që ka njerëz që janë angazhuar 24/7 në protesta dhe kanë tërhequr tendat. Masat ekstreme janë dukshëm të nevojshme për të dëgjuar zërin tonë, “tha Biliana Kantardzhieva, një 30-vjeçare specialiste e marketingut.

Rreth 59% e bullgarëve thonë se mbështesin protestat, por vetëm 25% besojnë se mund të kenë sukses, sipas një studimi të opinionit publik, bazuar në 800 intervista telefonike dhe të botuara të enjten nga anketuesi i pavarur Gallup International.

Fundi i mafies ligjore” shkruhej në një slogan të realizuar nga 18-vjeçari Dimitar Ivanov, i cili i tha AFP-së se kishte marrë pjesë në mitingje çdo mbrëmje, që kur ato filluan tre javë më parë.

“Ne nuk duam të emigrojmë, ne duam të qëndrojmë në Bullgari dhe nuk mund të pranojmë më një qeveri të përbërë nga kukulla të paafta. Ne do të vazhdojmë presionin derisa të ndryshojë diçka. Shpresojmë që Europa të na dëgjojë dhe të na ndihmojë”, Tha Ivanov.

Parulla të tjera përfshinin: “Le ta copëtojmë këtë shtet mafioz”, “Ne kemi një plan për të ardhmen dhe ai nuk ju përfshin“, dhe “Dorëheqje dhe zgjedhje të ndershme”. “Borisov duhet të japë dorëheqjen, ai nuk ka më vend në qeveri”, tha 30-vjeçarja Ema Krumovska, duke insistuar se kryeministrat synojnë “të blejnë zgjedhjet e ardhshme”.