Meloni rikthen lehtësimet tatimore pasi protestat e fermerëve arrijnë në Kolose

17
Sigal

Fermerët kanë organizuar protesta të vogla nga Siçilia në Torino, duke kërkuar veprim për një sërë çështjesh.

Ankesat e tyre variojnë nga kostoja e karburantit deri te rregulloret mjedisore të Bashkimit Evropian të dizajnuara për të zbutur ndryshimet klimatike, por që ata thonë se po dëmtojnë jetesën e tyre. Më herët të premten, protestat arritën në qendër të Romës, me traktorë, duke përfshirë një jeshil, një të bardhë dhe një të kuq, me ngjyra kombëtare të Italisë, duke bërë një makinë simbolike pranë Koloseut.

Meloni, e cila në tetor 2022 mori detyrën në krye të një qeverie nacionaliste, ka shprehur simpatinë me fermerët, duke kritikuar rregullat “ideologjike” të BE-së.

Ajo thotë se qeveria e saj ka vepruar tashmë për të mbështetur industrinë, duke devijuar tre miliardë euro shtesë (3.2 miliardë dollarë) – në një total prej tetë miliardë – nga pjesa e Italisë në fondin e rimëkëmbjes së BE-së pas Covid. Në tryezën e rrumbullakët të së premtes me ministra dhe grupe bujqësore, duke përfshirë përfaqësues të protestuesve, ajo ra dakord të zgjasë një përjashtim nga tatimi mbi të ardhurat për fermerët që nga viti 2017.

Por zgjatja do të jetë vetëm për ata me të ardhura të ulëta.