Kush do të jenë të parët që do të marrin vaksinat e COVID-19?

89

Asnjë vendim nuk është marrë, por konsensusi midis shumë ekspertëve në SHBA dhe globalisht është që punonjësit e kujdesit shëndetësor duhet të jenë të parët, tha Sema Sgaier i Fondacionit Surgo, një grup jofitimprurës që punon në çështjet e ndarjes së vaksinave.

Një panel ekspertësh që këshillon Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve po shqyrton gjithashtu dhënien e përparësisë së lartë punëtorëve në industritë thelbësore, njerëzve me kushte të caktuara mjekësore dhe personave të moshës 65 vjeç e lart.

Sapo një vaksinë të marrë një dritë jeshile nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave, paneli do të shikojë të dhënat e provave klinike mbi efektet anësore dhe se si reagojnë njerëzit e moshave, etnive dhe gjendjeve shëndetësore të ndryshme ndaj saj.

Furnizimet me vaksina do të kufizohen në fillim. Nuk do të ketë mjaftueshëm për të mbrojtur të gjithë, megjithatë marrja e dozave për njerëzit e duhur mund të ndryshojë rrjedhën e pandemisë.