Krimet e luftës, Gjermania dënon llogaritarin 94-vjeçar të Aushvicit

465
Aushvicit- Oskar Groening i njohur ndryshe edhe si “Llogaritari i Aushvicit” është dënuar me katër vjet burg nga një gjykatë gjermane. Ai ishte përgjegjës për numërimin e sendeve të konfiskuara të 300,000 hebrenjve dhe kishte pranuar fajin “moral”.
Avokatët e tij thanë se ai nuk ka kryer genocid ,por prokurorët kanë argumentuar se ai ka ndihmuar në genocide dhe ka drejtuar ne kamp pa problem . Ai është një nja nazistët e fundit të cilët po vihen para drejtësisë gjermane.
Ai e ka diskutuar publikisht rolin e tij ne Aushvic dhe ajo c ka mbetet ende nje teme e hapur eshte se a duhet te denohen personat te cilet nuk kane marre pjese aktivisht ne vrasjen e hebrenjve .Ne vitin 2005 ai ka deklaruar per BBC “Unë pashë dhomat e gazit dhe krematoriumet. Kam qënë roje në dhomat e gazit kur behej seleksionimi i viktimave. 
Më shumë se një milion njerëz, shumica e tyre hebrenj të Evropës, vdiqën në mes të viteve 1940-1945 në kampin e Aushcit-Birkenau në Poloninë e pushtuar nga nazistët. 
Sigal