Sigal

Presidenti kinez Xi Jinping hapi zyrtarisht urën më të gjatë të detit në botë gjatë një ceremonie në qytetin jugor të Zhuhai.

Megaprojekt prej 20 miliardë dollarësh lidhet më tej me Kinën kontinentale me territoret gjysmë autonome të Hong Kongut dhe Makaut, me një urë rrugore prej 55 kilometrash që ka qenë në ndërtim për gati nëntë vjet.

Ky është një element kyç i planit të Kinës për një zonë të Gjirit të Madh që mbulon 56.500 kilometra katrorë të Kinës jugore dhe përfshin 11 qytete, duke përfshirë Hong Kongun dhe Makaun, të cilat kanë një popullsi të kombinuar me më shumë se 68 milione banorë.

“Unë deklaroj urën Hong Kong – Macau – Ura Zhuhai zyrtarisht të hapur,” tha Xi në një fjalim të dytë sekonda para një shfaqje gjigante që tregon urën.

Njoftimi u përshëndet me duartrokitje nga qindra mysafirë të pranishëm, përfshirë udhëheqësit e Hong Kongut dhe Macau, Carrie Lam dhe Fernando Chui, dhe Sekretari i Partisë Guangdong Li Xi.

Ura pritet që të hapet për publikun për herë të parë të mërkurën.