“Industria e ujit në shishe është një mashtrim”, oqeanet e botës të ndotur nga një “smog plastik” që peshon rreth 2.3 milion ton

125
Sigal

Industria e ujit në shishe është një mashtrues. Më shumë se 1 milion shishe ujë shiten çdo minutë në mbarë botën dhe sektori nuk tregon asnjë shenjë ngadalësimi, sipas një raporti të ri. Shitjet globale të ujit në shishe pritet të dyfishohen deri në vitin 2030.

Por suksesi i madh global i industrisë vjen me një kosto të madhe mjedisore, klimatike dhe sociale, sipas raportit të publikuar të enjten nga Instituti Universitar i Kombeve të Bashkuara për Ujin, Mjedisin dhe Shëndetin, i cili analizon ndikimet globale të industrisë.

Uji nëntokësor i nxjerrë për të ndihmuar në mbushjen e miliarda shisheve plastike në vit përbën një kërcënim potencial për burimet e ujit të pijshëm dhe ushqen krizën e ndotjes nga plastika në botë, ndërkohë që rritja e industrisë ndihmon në largimin e vëmendjes dhe burimeve nga financimi i infrastrukturës publike të ujit që nevojitet dëshpërimisht në shumë vende. sipas raportit.

Studiuesit analizuan të dhënat nga 109 vende dhe zbuluan se industria e ujit në shishe pati një rritje prej 73% në shitje nga 2010 deri në 2020, duke e bërë atë një nga industritë me rritjen më të shpejtë në botë.

Uji në shishe është i popullarizuar në të gjithë botën, ku konsumatorët më të mëdhenj janë SHBA, Kina dhe Indonezia. Vendet në Jugun Global së bashku përfaqësojnë afërsisht 60% të tregut.

Sipas raportit, ka motivime dukshëm të ndryshme për të pirë ujë në shishe, në varësi të rajoneve.

Në vendet më të pasura, ku uji i pastër i çezmës priret të jetë gjerësisht i disponueshëm, uji i ambalazhuar shpesh shihet si diçka si një blerje “luksoze”, e konsideruar si më e shëndetshme dhe më e shijshme se uji i rubinetit, vëren raporti.

Megjithatë, në shumë vende me të ardhura të mesme dhe të ulëta, shpesh lidhet me mungesën e aksesit të besueshëm në ujin e sigurt të rubinetit.

Sipas raportit, industria e ujit në shishe gjeneroi afërsisht 600 miliardë shishe dhe kontejnerë plastike në vitin 2021.  Grumbulli i mbeturinave është aq gjigant sa do të mjaftonte për të mbushur një linjë kamionësh 40 tonësh, sipas raportit.

Lëndët djegëse fosile janë përbërësi i papërpunuar për shumicën dërrmuese të plastikës, të cilat kanë një gjurmë të rëndë karboni nga prodhimi deri në asgjësimin.

Një studim i publikuar në fillim të këtij muaji zbuloi se oqeanet e botës janë të ndotur nga një “smog plastik” i përbërë nga afërsisht 171 trilion grimca plastike që, nëse mblidhen, do të peshonin rreth 2.3 milion ton.

Në mjedis, shishet plastike mund të shpërbëhen në grimca të vogla, të quajtura mikroplastikë, të cilat hyjnë në ujin tonë ushqimor, duke paraqitur një rrezik potencial për shëndetin e njeriut.

Plastika gjithashtu mund të kullojë kimikate toksike, duke prekur kafshët që e hanë atë, duke ndotur zinxhirin ushqimor të kafshëve dhe njerëzve.