I ra telefoni duke bërë foto, zyrtari i qeverisë indiane vendosi të zbrazte digën

67
Sigal

Në një incident të çuditshëm, një zyrtar qeveritar vendosi të thajë një digë me ujë pasi humbi smartfonin e tij të shtrenjtë ndërsa përpiqej të bënte një selfie në digën Kherkatta në Chhattisgarh, Indi qendrore.

Rajesh Vishwas, një oficer ushqimi, hodhi telefonin e tij Samsung S23, me vlerë (96,000 Rs) ose (941,44 £) në ujërat e thella të rezervuarit.

I vendosur për të rimarrë pajisjen e tij, Vishwas vendosi të zbrazte digën, gjë që përfundimisht çoi në pezullimin e tij dhe fillimin e veprimeve disiplinore kundër një zyrtari tjetër të përfshirë, raportoi India Today.

Vishwas pretendoi se kishte marrë leje verbale nga një zyrtar i lartë për të kulluar 3-4 këmbë ujë nga diga, e cila kishte një thellësi prej 15 këmbësh.

Me ndihmën e një pompe 30 kuaj-fuqi, ai filloi operacionin e kullimit, i cili vazhdoi për tre ditë.

Çuditërisht, një sasi marramendëse uji, e barabartë me sasinë e nevojshme për ujitjen e 1500 hektarëve tokë bujqësore, u zbraz nga rezervuari.

Megjithë përpjekjet e shumta, Vishwas arriti të merrte telefonin e tij; megjithatë, ajo u bë jofunksionale pasi u zhyt në ujë për tre ditë.

Incidenti mori vëmendjen kur u zbulua se niveli i ujit të digës ishte ulur ndjeshëm me mbi 10 këmbë.

Vishwas mbrojti veprimet e tij duke deklaruar se uji që derdhej konsiderohej i papërdorshëm për qëllime vaditjeje dhe kostoja e pompimit ishte afërsisht (8,000 Rs) ose rreth (78 £).

Ai më tej pohoi se asnjë fermer nuk u ndikua negativisht nga varfërimi i ujit.

Megjithatë, si Vishwas ashtu edhe RC Dhivar, një oficer nën-divizioni (SDO) nga departamenti i burimeve ujore që kishte dhënë leje verbale për kullimin, tani përballen me pasoja për përfshirjen e tyre.

Vishwas është pezulluar, ndërsa Dhivar është urdhëruar të paguajë shpenzimet kolosale të ujit gjatë pikut të verës.

Dhivari pritet të japë një përgjigje brenda ditës, në rast të kundërt do të ndiqet masa disiplinore ndaj tij.

Veçanërisht, Vishwas ka tentuar të largojë fajin tek të tjerët, duke pohuar se ishin fshatarët ata që sugjeruan kullimin e ujit pas përpjekjeve të pasuksesshme për të gjetur telefonin e tij për shkak të ujit të ndotur të rezervuarit.

Ai pretendoi se kishte besuar se kishte një shans 99 për qind për të gjetur telefonin e tij duke përdorur këtë metodë.

Për më tepër, Vishwas pretendoi se zyrtari i lartë nga departamenti i burimeve ujore e siguroi atë se uji nuk po përdorej për ndonjë qëllim thelbësor, gjë që e shtyu atë të vazhdonte me kullimin.

Incidenti ka ngjallur kritika, me Partinë Bharatiya Janata (BJP) që akuzon zyrtarët e qeverisë për trajtimin e rajonit si “pronë e tyre stërgjyshore”.

Ish-kryeministri Raman Singh shprehu shqetësime për humbjen e mijëra litrave ujë në një kohë kur njerëzit janë të varur nga cisternat e ujit për të luftuar nxehtësinë ekstreme.