Hungaria dhe Polonia së bashku mbajnë bllokuar fondin e rimëkëmbjes së BE COVID-19

63

Udhëheqësit e Hungarisë dhe Polonisë janë zotuar të mbajnë një front të bashkuar dhe të mbajnë veton e tyre të buxhetit të BE dhe fondit masiv të saj të ndihmës pandemike.

Ata vazhdojnë të kundërshtojnë mekanizmin që lidh financimin për vendet për parimet e sundimit të ligjit, duke argumentuar se plani i BE rrezikon të zhvendosë bllokun.

BE ka propozuar një mekanizëm që lidh buxhetin prej 1.8 trilionë eurosh të bllokut, i cili përfshin një paketë rigjenerimi koronavirus prej 750 miliardë eurosh, me respektimin e anëtarëve të saj të sundimit të ligjit. Kjo përfshin fusha të tilla si vlerat demokratike, të drejtat e njeriut dhe pavarësia e gjyqësorit.

Kryeministrat Viktor Orban dhe Mateusz Morawiecki u takuan në Budapest për të diskutuar mënyra për të bindur udhëheqësit e BE të braktisin planin.

Në një deklaratë të përbashkët, ata refuzuan çdo mekanizëm që do të sanksiononte financiarisht vendet anëtare për shkeljen e standardeve demokratike.

Ata propozuan një zgjidhje me dy rrugë për të dalë nga bllokimi dhe për të liruar paketën COVID-19. Ai përfshin kufizimin e kushteve për caktimin e fondeve dhe vënien e lidhjeve me shtetin e së drejtës për miratim në Këshillin Evropian – që nëse miratohet nga udhëheqësit e BE do të nënkuptojë modifikimin e traktateve të BE.

Javën e kaluar të dy vendet vunë veton e mekanizmit të BE, duke bllokuar në mënyrë efektive progresin në zbatimin e të gjithë buxhetit dhe paketës së shpëtimit, të planifikuar për në janar. Ata morën mbështetje nga Kryeministri i Sllovenisë Janez Jansa.

Të enjten (26 nëntor), udhëheqësit polakë dhe hungarezë vazhduan sulmin e tyre.

Viktor Orbán tha se debati i BE mbi sundimin e ligjit nuk duhet të lidhet me mënyrat e kapërcimit të krizës ekonomike. “Kushdo që i lidh ata është i papërgjegjshëm, sepse kriza ka nevojë për vendime të shpejta ekonomike,” i tha ai një konference shtypi.

Udhëheqësi i Hungarisë tha se ai po vepronte në interes të kombit të tij duke kundërshtuar mekanizmin financiar, duke thënë se ai shkel vlerat dhe sovranitetin kombëtar të Hungarisë. Debati nuk ishte rreth sundimit të ligjit por rreth “sundimit të shumicës”.

“Kjo është jashtëzakonisht e rrezikshme për kohezionin e Evropës, është një zgjidhje e keqe që kërcënon një copëtim të Evropës në të ardhmen,” tha Morawiecki.

Kryeministri polak argumentoi se mekanizma të ngjashëm ekskluzivë mund të përdoren në të ardhmen kundër vendeve të tjera, mbi çështje të tjera. Me veton “Ne po mbrojmë unitetin e unionit”, shtoi ai.

Redaktori politik i Euronews Darren McCaffrey tha se qëndrimi i të dy udhëheqësve vë në dyshim një pohim më parë këtë javë nga Ministri i Jashtëm gjerman Heiko Maas se një zgjidhje po shihej.

Disa eurodeputetë po akuzojnë udhëheqësit hungarezë dhe polakë për përpjekje për të shantazhuar BE dhe për të vënë në rrezik jetesën e evropianëve, përfshirë në vendet e tyre.

Javën e kaluar Parlamenti Evropian tha se nuk do të bëjë “asnjë lëshim” ndaj Hungarisë dhe Polonisë mbi kushtëzimin e fondeve të BE për të respektuar sundimin e ligjit.

Sipas mekanizmit të ri, vendet individuale të BE mund të humbasin veton e tyre dhe të shkurtojnë fondet nëse shumica e vendeve të tjera anëtare mbështesin një veprim të tillë.

Krerët e BE do të diskutojnë çështjen në një samit evropian në dhjetor.