Fermerët përleshen me policinë në Bruksel, teksa ministrat e BE-së takohen për të trajtuar burokracinë

17
Sigal

Fermerët u përballën me policinë në rrugët e Brukselit “të paralizuara” nga traktorët, teksa ministrat e BE-së u grumbulluan në përpjekje për të përmirësuar rregullat dhe burokracitë që po nxisin protestat në të gjithë bllokun.

Rreth 900 traktorë e ndaluan lagjen evropiane të qytetit — për herë të dytë në një muaj — me fermerët që gjuanin vezë, digjnin goma dhe ndeznin fishekzjarrë, ndërsa oficerët hodhën topa uji dhe gaz lotsjellës për t’i shtypur ato. Ndërsa ajo ditë nuk pati asnjë përplasje serioze, ajo përfaqësoi një shfaqje të re force në lëvizjen e fermerëve mbarë Evropën, e nxitur nga ato që shihen si kërkesa të tepruara mjedisore të BE-së dhe importe të lira të padrejta.

Ministrat e bujqësisë nga blloku 27-vendesh ishin në Bruksel për të shqyrtuar propozimet për thjeshtimin e Politikës së Përbashkët Bujqësore (CAP) shumë të keqtrajtuar të BE-së — në një përpjekje të re për t’u përpjekur të qetësojë fermerët. Por për protestuesit në Bruksel të cilët erdhën nga Spanja, Portugalia dhe Italia si dhe Belgjika — asnjëra prej tyre nuk ndihej e mjaftueshme.

“Është përgjegjësia e tyre të flasin me ne,” tha Marieke Van de Vivere, e cila erdhi për të protestuar kundër rregulloreve të gjelbërta që ajo thotë se po mbytin fermën e saj familjare.

“Kur kali ynë jashtëqitet, ne duhet t’u tregojmë atyre se sa kafshon, ne duhet të paguajmë për kalin që del jashtë, duhet t’u tregojmë atyre se çfarë ndodh me jashtëqitjen e kalit — ku shkon, çfarë dite.”

“Është shumë çmenduri për t’u shpjeguar,” tha ajo.

Protestat e vazhdueshme të fermerëve, të cilat panë presidentin francez Emmanuel Macron të zemëruar gjatë fundjavës, kanë nervozuar liderët e BE-së të shqetësuar se mund të dëshmojnë një ndihmë për të djathtën ekstreme në zgjedhjet evropiane në qershor. Brukseli ka dhënë terren me një sërë lëshimesh në javët e fundit.

Këto përfshijnë një pezullim të zgjatur të rregullave për lënien e tokës djerrë dhe masa mbrojtëse për të ndaluar importet ukrainase që të vërshojnë tregun sipas një skeme pa tarifa të futur pas pushtimit të Rusisë në vitin 2022. Në afat të shkurtër, propozimet e fundit të Komisionit Evropian mund të heqin më tej kufizimet mjedisore duke lehtësuar kërkesat për ish-fermerët e blegtorisë për ta kthyer tokën e tyre në kullotë.

Komisioni parashikon gjithashtu uljen e numrit të inspektimeve të fermave në terren me 50 për qind dhe dhënien e lirisë së lirë për fermerët që nuk arrijnë të përmbushin kërkesat e CAP për shkak të motit ekstrem.