Efektet shkatërruese të zjarreve në pyjet greke, rreth 136,000 hektarë janë shndërruar në hi

22
Sigal

Shkatërrimi ekologjik nga zjarret e pyjeve në Greqi në vitin 2023 u konfirmua pasi u dogjën gjithsej rreth 55,000 hektarë, sipas Observatorit Evropian të Zjarrit të Pyjeve.

Temperaturat shumë të larta dhe kushtet e thata atmosferike që prekën Greqinë gjatë valës së fundit të të nxehtit krijuan një mjedis jashtëzakonisht të favorshëm për shpërthimin e zjarreve të mëdha në pyje. Gjatë periudhës nga 15 deri më 31 korrik, ndodhën shtatë zjarre të mëdha pyjore (Korfuz, Aigio, Dervenochoria, Attica/Kouvaras, Karystos, Nea Anchialos, Rodos), duke djegur një sipërfaqe totale që i afrohej 116,000 hektarë, sipas shërbimit të hartës së shpejtë të Komisionit Evropian Copernicus. , ndërsa që nga fillimi i vitit.

Rreth 550,000 hektarë të sipërfaqeve të djegura që nga fillimi i vitit 2023 janë tashmë 30% më shumë se totali i sipërfaqeve të djegura mesatarisht në Greqi (~435,000 hektarë) në vit, siç tregohet nga analiza e të dhënave të Watch European Forest Fire Watch për periudhën 2006. – 2022. Gjithashtu, bie në sy se numri i zjarreve në pyje që kanë ndodhur dhe janë hartuar në vendin tonë deri më 30 korrik nuk tregon rritje të ndjeshme.

Një kontribut të rëndësishëm në intensitetin dhe shtrirjen e zjarreve të pyjeve të korrikut në Greqi dhanë kushtet piro-meteorologjike që rezultuan nga vala e fundit e të nxehtit.

Hartat e nxehtësisë tregojnë lehtësinë e vlerësuar të ndezjes dhe shpejtësinë e përhapjes për periudhat 01 – 11.07.2023 (para valës së të nxehtit), 12 – 23.07.2023 (gjatë valës së të nxehtit) dhe 24 – 26.07.2023 (përfundimi i valës së nxehtësisë) në Sistemin Kanadez të Treguesve Meteorologjikë, siç llogaritet çdo ditë nga Ekipi Meteorologjik FLAME i METEO/EEA bazuar në matjet nga stacionet automatike meteorologjike të njësisë METEO.

Ajo që regjistrohet është rritja e ndjeshme e ndezshmërisë (lehtësia e ndezjes) dhe shpejtësia e përhapjes pothuajse në të gjithë vendin për shkak të temperaturave shumë të larta dhe kushteve të thata atmosferike të valës së fundit të të nxehtit.

Në lidhje me shtatë zjarret e mëdha pyjore në korrik, është e lehtë të vërehet se gjatë ndodhjes së tyre dhe fazës kryesore të përhapjes, qarqet përkatëse të prekura ishin me lehtësi të lartë dhe/ose shumë të lartë të vlerësuar të lehtësisë së ndezjes dhe përhapjes.