E para në botë / Banka Qendrore izraelite po teston kriptovalutat

53
Sigal

Izraeli po teston një kriptovalutë dixhitale, tha Zëvendës Guvernatori i Bankës së Izraelit, Andrew Abir, ndoshta pa dashje, në një konferencë të fundit të Forumit me Vlerë të Drejtë të IDC Herzliya.

Në fund të një diskutimi, Abir tha se Banka e Izraelit kishte organizuar një projekt pilot të monedhës dixhitale. Një anëtar tjetër i panelit dukej i befasuar dhe pyeti: “Ju tashmë keni testuar një monedhë digjitale” dhe Abir iu përgjigj në mënyrë pohuese.

Sidoqoftë, Abir tha se nuk ishte optimist që një monedhë e tillë dixhitale e bankës qendrore do të lëshohej ndonjëherë.

“Kam vlerësuar më parë se shansi për të pasur një monedhë dixhitale brenda pesë viteve është 20 për qind”, tha Abir. “Vlerësimi im është rritur pak vitin e kaluar, kryesisht sepse vendet e tjera po përparojnë gjithashtu me të. Por përsëri ka më pak se 50% shanse”.

Në maj, Banka e Izraelit tha se po përgatiste një plan veprimi për mënyrën se si mund të ofronte një monedhë dixhitale. Koncepti i emetimit të një monedhe të tillë është diskutuar që nga viti 2017, por ai vendosi të përshpejtojë kërkimin dhe përgatitjen e tij për emetimin e mundshëm “në funksion të zhvillimeve të shpejta në ekonominë dixhitale dhe në pagesa, dhe në funksion të bankave kryesore qendrore ‘punoni për këtë çështje. ”

Monedha dixhitale do të mbështetej në teknologjitë e regjistrave të shpërndarë “blockchain”, por do të ishte ndryshe nga kriptovalutat që janë të njohura sot, përfshirë Bitcoin. Dallimi më i rëndësishëm është se ndërsa kriptovalutat nuk i përkasin ndonjë vendi specifik dhe disa karakterizohen nga mungesa e autoritetit qendror për t’i menaxhuar ato, ajo e lëshuar nga banka qendrore e një vendi do të rregullohet nga autoritetet shtetërore përkatëse.

“Opsioni për një kriptovalutë është ende duke u shqyrtuar dhe kur ne bëmë deklaratën tonë muajin e kaluar, nuk ishte për të thënë atë që po bëjmë, por më tepër për të ndarë atë që nuk e dimë dhe për të marrë reagime nga publiku”, tha Abir.

Në vitet e fundit ka pasur ndryshime të rëndësishme dhe shumë të shpejta në tregun e pagesave në Izrael dhe jashtë saj. Ndërsa asnjë bankë qendrore në një ekonomi të përparuar ende nuk ka njoftuar një vendim për të filluar një projekt që do të çonte në emetimin e saj të një monedhe dixhitale, kohët e fundit ka pasur një ndryshim të dukshëm të sjelljes globale për këtë çështje dhe bankat qendrore në një numër të madh vendesh kanë filluar të eksplorojnë mundësinë e lëshimit të kriptovalutave krahas mjeteve ekzistuese të pagesës.

“Banka e Izraelit synon që të jetë në krye të trendeve globale në zhvillim”, tha Abir.

“Sistemi i pagesave në Izrael është të paktën një dekadë prapa vendeve të tjera më të zhvilluara”, tha ai. “Por vitin e kaluar, ne kemi filluar të mbyllim hendekun me shpërndarjen e infrastrukturës që lejon pagesa pa kontakt dhe hyrjen e kuletave dixhitale.

“Ne jemi në mes të një procesi të teknologjisë së shpërndarë dhe nuk e dimë kush do të jenë fituesit. A do të jenë bankat, kompanitë e kartave të kreditit, Fintech apo kompanitë e mëdha të teknologjisë? Do të ketë ndryshime në vitet e ardhshme për të cilat nuk dimë akoma gjë. Por është e qartë se mjedisi në pesë vjet nuk do të jetë i njëjtë me mjedisin sot”, tha zyrtari izraelit.

Banka izraelite thotë se gjithsesi kjo ide nuk do të eliminojë bankat, por projekti synon që të vendosë në shina ligjore një teknologji që mund të jetë e ardhmja e pagesave dhe transaksioneve.

“Asnjë bankë qendrore nuk do të prezantojë një monedhë dixhitale për këtë qëllim. Bankat do të kenë akoma një pjesë të rëndësishme në të gjithë sistemin e pagesave”, tha Abir.