COVID-19/ Kina miraton shitjen e produkteve të mjekësisë tradicionale

179
Sigal

Kina sapo  ka miratuar tre produkte të ilaçeve tradicionale kineze, raporton CNN.

Ilaçet do të jenë në shitje për të ndihmuar në trajtimin e Covid-19, njoftoi të mërkurën mbledhja e Qeverisë për Produktet Mjekësore.Agjencia ndezi dritën jeshile për tre produktet, të cilat “ofrojnë më shumë mundësi për trajtimin Covid-19”, tha ajo në një deklaratë.Produktet bimore vijnë në formë të grimcuar dhe gjurmojnë origjinën e tyre në “recetat e lashta kineze”, tha deklarata.Ato u zhvilluan nga mjetet shëruese TCM që ishin përdorur më herët në pandemi dhe që “u shfaqën nga shumë akademikë dhe ekspertë në vijën e frontit”.

Të tre produktet janë ” pastruese dhe detoksuese të mushkërive”, ” anti- lagështirë dhe detoksuese” dhe “kokrriza përhapëse dhe detoksuese të mushkërive“, thuhet në deklaratë.

Siguria dhe efektiviteti i TCM ende debatohet në Kinë, ku ka edhe shumë njerëz skeptikë.Megjithëse, shumë prej mjeteve shëruese në TCM janë përdorur për qindra vjet, kritikët argumentojnë se nuk ka asnjë provë shkencore të verifikueshme për të mbështetur përfitimet e tyre të supozuara.

Në vitet e fundit, mjekësia popullore, është përmendur vazhdimisht si një burim krenarie kombëtare nga Presidenti kinez Xi Jinping.”Mjekësia tradicionale është një thesar i civilizimit kinez që mishëron mençurinë e kombit dhe popullit të tij,” tha Xi në një konferencë kombëtare mbi TCM në tetor 2019.

Dhjetëra mijëra pacientë me Covid-19 morën ilaçe bimore së bashku me barnat kryesore antivirale vitin e kaluar, sipas Ministrisë së Shkencës dhe Teknologjisë.

Duke rregulluar shëndetin e tërë trupit dhe duke përmirësuar imunitetin, TCM mund të ndihmojë në stimulimin e aftësive të pacientëve për t’i rezistuar dhe rikuperuar nga sëmundja, e cila është një mënyrë efektive e terapisë”, tha Yu Yanhong, nënkryetar i Administratës Kombëtare të Mjekësisë Kineze Tradicionale, në Mars 2020Në një provë klinike të 102 pacientëve me simptoma të lehta në Wuhan, pacientët me trajtime të kombinuara patën më shumë përmirësim krahasuar me grupin e kontrollit të pacientëve që marrin vetëm ilaçe perëndimore, tha Yu. ‘Shkalla e rimëkëmbjes së tyre ishte 33% më e lartë’, përfundoi ai.